TV VA PLUS i ove godine odbila sredstva dodeljena na konkursu za medije

Drugu godinu zaredom, Televizija Valjevo Plus je odbila sredstva dodeljena na konkursu Grada Valjeva za sufinansiranje medijskih projekata. Ovoj valjevskoj medijskoj kući je ove godine opredeljno 800.000 dinara, ali je TV VA PLUS odlučila da ta sredstva ne prihvati. Osnovni razlog za to je, kako je navedeno u saopštenju redakcije, ukazivanje na višegodišnju nelogičnost raspodele novca za medije na lokalu, ali i na ostalim nivoima. Prošle godine, TV VA PLUS je odbila dodeljen iznos od 350.000 dinara.

Zgrada TV Va Plus / Foto: Televizija Valjevo Plus

“Dakle, prešla dara meru. Mediji na lokalu sve teže podnose dodelu novca iz gradskih i opštinskih budžeta onima koji su van mesta i okruga u kome se radi, ali i nekima koji bar u nazivu nemaju bilo kakvu oznaku koja bi ukazivala na rad u medijskoj sferi”, ističe se u informaciji za javnost.

Ove godine je iz budžeta Grada za sufinansiranje medijskih projekata izdvojeno 7,8 miliona dinara za 16 projekata, što su, kako se naglašava u saopštenju redakcije TV Valjevo Plus, nevelika sredstva.

“Članovi komisije će možda reći da gledaju prvenstveno kvalitet projekta kojim se konkuriše. Ipak iz iskustva onih koji su nekada bili deo tih komisija, znamo da se ponegde bukvalno dobije spisak ko i koliko ko treba da dobije novca. Favorizovanje pojedinih medija već niz godina i nekorektan odnos prema medijima i tokom prvog talasa pandemije korona virusa bilo je ispod svakog nivoa. Ne želimo da učestvujemo u tome evo već drugu godinu zaredom”, preciziraju iz Televizije Valjevo plus.

Foto: Televizija Valjevo Plus

Posebno se navodi da je Televiziji Valjevo Plus prošle godine, u odnosu na konkurentsku televiziju, dodeljeno 1.300% manje novca iz gradskog budžeta.

“Televizija je naskuplji medij. Mesečna izdvajanja za REM, Ratel, SOKOJ, OFPS, Emisionu tehniku, kablovske mreže, plate i doprinose zaposlenima, održavanje i obnavljanje skupocene opreme je vrlo zahtevno i zato znamo da će nam u narednom periodu biti teško. Novac je neophodan da bi se opstalo na surovom tržištu koje ne priznaje da je u lokalnim sredinama malo onih koji bi se reklamirali na televizijama. Ima tu svakako i drugih kriterijuma kojima se pojedini privrednici rukovode. Mi samo želimo da ukažemo na potrebu postojanja lokalnih medija koji će pratiti dešavanja u gradu, predočavati probleme i uspehe sugrađana i meštana Kolubarskog okruga. Smatramo da smo sve ove godine radili korektno, pratili i izveštavali sve ono što je bilo bitno za građane Valjeva. Ali, na osnovu rezultata konkursa za sufinansiranje medija, čini se da to za one koji odlučuju o tome, nije pravi put. A taj put, koliko god da je težak, mora biti vodilja svima. Stoga će zaposleni TV VA PLUS nastaviti da rade kvalitetno svoj posao, u okvirima sopstvenih mogućnosti”, navodi se u saopštenju redakcije TV VA PLUS.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.