U Brankovini po 57. put tradicionalna manifestacija „Dan maline“

Tradicionalna manifestacija „Dan maline“ održaće se 57. put u Brankovini u nedelju 23. juna, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su prisustvovali član Organizacionog odbora TD „Ljuba Nenadović“ doktor Ljubomir Pavić, predsednik TD „Ljuba Nenadović“ Aleksandar Pavić i direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe „Valjevo“ Svetislav Marković.

Valjevo

„Dan maline“ najstarija je manifestacija valjevskog kraja, i jedna je od najstarijih manifestacija u Srbiji. Turističko društvo „Ljuba Nenadović“, osnovano je 13.maja 1962. godine i ime je dobilo po jednom od prvih putopisaca Ljubi Nenadoviću. Prva manifestacija „Dan maline“ održana je 1 .jula 1962. godine kada je „Dan maline“ u Brankovini otvorila pesnikinja Desanka Maksimović. Ova manifestacija organizovana je do sada 56 puta, a samo u vreme bombardovanja nije bila održana. Sponzor ove manifestacije sve do 70-ih godina bila je ZZ u Brankovini. Učesnici do 1970. godine bili su iz Brankovine i okolnih sela, a kasnije se u ovu manifestaciju uključuje „Srbijanka“ i dosta veći igrači i samim tim povećavaju se sredstva i manifestacija postaje dosta glamuroznija. Sa propašću zemljoradničke zadruge i „Srbijanke“, manifestacija, po kojoj su bili prepoznatljivi Brankovina i valjevski kraj, poslednjih desetak godina nepravedno je zapostavljena, što svedoči i podrška Grada od samo 20.000 dinara, sa kojom su nas finansirali do pre tri godine. Bilo je i tvrdnji da u Brankovini i nema malina i velikih uzgajivača, ni masovnosti u učešću, takmičenjima i poseti turista. Mi se sa tim konstatacijama ne slažemo, već tvrdimo da se malina ne može seliti tamo gde je najviše ima, jer prvi dan maline je počeo u Brankovini i tu treba da bude organizovan stručni i kulturni skup koji je posvećen malini i selu koje ima dugu tradiciju. Ova manifestacija je opstala zahvaljujući pre svega entuzijazmu pojedinih ljudi. Ove godine iz gradskog budžeta za ovu manifestaciju je opredeljeno 200.000 dinara i zbog toga se zahvaljujem Gradu što je prepoznao značaj ove manifestacije. Mišljenja sam da treba da se održava ova manifestacija jer uvek se proslavlja nešto što je donelo dobrobit određenom narodu ili određenom selu, a malina je sigurno to donela Brankovini, jer ljudi su kupovali zemlju, podizali kuće i školovali decu. Obeležavajući ovaj dan malina, mi pospešujemo mlade ljude da gaje malinu i na neki način trudimo se da selo opstane“, istakao je u svom obraćanju novinarima dr Ljuba Pavić, član Organizacionog odbora manifestacije.

Valjevo

Predsednik TD „Ljuba Nenadović“, Aleksandar Pavić iskoristio je priliku i pozvao sve prisutne na predstojeću 57. manifestaciju „Dan maline“. Predsednik je istakao da program manifestacije počinje u 10.30 tradicionalnim turnirom u fudbalu, u 11.00 je predviđena izložba malina, u 12.00 muzičko zabavni program, u 12.30 proglašenje pobednika a u 13.00 časova je predavanje na temu gajenja malina od strane Poljoprivredne savetodavne stručne službe Valjevo.

„Turističkom društvu „Ljuba Nenadović“ u planu je da malinu vratimo na velika vrata što se tiče Brankovine i okolnih sela. Takođe u planu je da razvijemo turizam u Brankovini, pokušaćemo da popravimo još inftastrukturu i da zadržimo mlade u selu. Imamo ideju da napravimo i mali muzej maline, koji će biti jedinstven u Srbiji, pošto je prva malina došla u Brankovinu. Postoje planovi za ovu godinu i nadam se da ćemo do sledeće godine, kada se budemo videli imati vidljive rezultate. Posebno se zahvaljujem Gradu koji je ove godine izdvojio 200.000 dinara za ovu manifestaciju. Tu su prijatelji manifestacije, „Iva agrag“, „Pavić d.o.o.“ „Valjevska pivara“, „Ingrap-omni“ i „Vega“. Medijski pokrovitelji su: Va Plus, Radio Valjevo, Studio M i Napred. Svima se zahvaljujem još jednom i pozivam vas da dođete 23. juna u Brankovinu da se lepo provedete i zajedno ulepšamo taj dan“, rekao je predsednik TD „Ljuba Nenadović“ Aleksandar Pavić.

Valjevo

Svetislav Marković, direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe Valjevo, istakao je da je „Dan maline“ manifestacija sa veoma dugom tradicijom.

„Stručna služba Valjevo i ove godine je na raspolaganju TD „Ljuba Nenadović“ u organizaciji Dana maline kao i u pružanju stručne pomoći. Više od 40 godina, a možda i od samog početka, partner je manifestacije i učestvujemo u stručnom radu ove manifestacije. Naši stručnjaci su na terenu već 10-ak dana u široj okolini Grada. Akcenat je stavljen na Brankovinu i okolinu, međutim imamo i dobre odgajivače i na drugoj strani. S obzirom da je ovo regionalna izložba pozivamo poljoprivredne proizvođače da nam se javljaju, mada mi imamo veoma dobar uvid u stanje malinarstva u našem kraju. Veliki deo odgajivača malina mi smo već posetili i oni će biti izlagači na 57. izložbi „Dan malina“. Napravljeno je nekoliko varijanti ocenjivanja, do 10-ak nagrada u raznim kategorijama, a to su najveći robni proizvođači, najveći robni proizvođači po jedinici površine, inovacija u tehnologiji gajenja malina, nagrada za uvođenje novog sortinenta, nagrada za najbolje izložene maline. Najvažnije je da pokušamo da malinu vratimo u Brankovinu i okolinu jer smatram da imamo mogućnosti da to uradimo. Treba malo poslušati i struku, promeniti neke navike i nadam se da ćemo u periodu koji je pred nama, uz zajedničku podršku lokalne samouprave i ministarstva uspeti u tome. Pozivam sve poljoprivredne proizvođače da prisustvuju predavanju“, rekao je Marković.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.