U četvrtak obustava nastave u valjevskim školama, članicama Unije sindikata prosvetnih radnika – Nasilje i dalje prisutno, možda i u većem i opasnijem obimu!

Zbog nedavne situacije u kojoj je prosvetni radnik u Bačkoj Palanci napadnut od strane učenika, maloletnog lica, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pozvala je zaposlene u prosveti na obustavu nastave u četvrtak, 16. maja. Kako je objasnila predsednica Uniije sindikata prosvetnih radnika za Kolubaraski okrug Vesna Andrić, to znači da neće biti časova u školama članicama Unije, a pozvali su i druge sindikate da učestvuju u ovom protest na šta se većina odazvala. Prosavetni radnici će tog dana ići na protest u Beograd koji je zakazan za 12 sati.

IMG_20240514_120004

Vesna Andrić, predsednica Uniija sindikata prosvetnih radnika za Kolubaraski okrug / Foto: Valjevska posla

“To je jedan od načina da Ministarstvu prosvete i drugim nadležnim ministarstvima skrenemo pažnju na sveprisutan problem nasilja i neophodnost izmene krivičnog zakona kojom bi se sprečilo fizičko, verbalno i svako druge nasilje nad prosvetnim radnicima, odnosno da u slučajevima kada nasilje vrši maloletno lice odgovornost snose roditelji. Mi smo se videli pre dve godine kada je koleginica u Trsteniku bila u problem, a od tada se ništa nije promenilo. Imali smo promene Vlada, formiranja radnih grupa, protokole, pravilnike, izmene i dopune, a nasilje se nastavlja. Prošli smo obuke na svim nivoima, i osnovnim i srednjim školama, ali ni to nije doprinelo smanjenju nasilja. Napravljena je platforma “Čuvam te” u kojoj nemamo uvid šta se dešava u drugih škola, možemo samo da vidimo da li je na toj platformi bilo nešto vezano za našu školu, da je bilo prijave od strane roditelja, učenika, nastavnika. To su sve kozmetičke mere, forma je zadovoljena, ali suštinski se tu ništa nije promenilo! Mi imamo slučajeve nasilja dece nad decom, dece nad nastavnicima, to nije više jedna vrsta nasilja. Ovaj sistem je u ozbiljnom problem” poručila je Vesna Andrić.

IMG_20240514_120434

Obraćanje Vesne Andrić na konferenciji za medije / Foto: Valjevska posla

Kada je reč o valjevskim školama, Andrićeva konstatuje da ne postoji škola u našem gradu koja nije imala prijavu za verbalno i/ili fizičko nasilje učenika, ali i roditelja nad učiteljima i nastavnicima.

 

“Sada nije popularno govoriti o tome jer kod nas je pogrešno shvaćeno da vi tako urušavate ugled škole i zbog tog sklanjanja pod tepih mi se ne bavimo realnom situacijom. Postoji zakonska procedura, mere, poboljšanje rada, sve to postoji, ali nasilja nije manje od kad smo mi to uveli naprotiv, to se nastavlja, mogu da kažem u većem i opasnijem obimu nego što je bilo”, navodi Vesna Andrić uz napomenu da se ne može svaliti sva krivica na decu, snose je i škola i roditelji, jer su, kako kaže, svi su uključeni.

“Mi smo nekako uzeli samo deo koji nema odgovara, a to je da imamo pravo, a obaveze se nikome ne dopadaju jer to su neka pravila ponašanja koja se moraju ispoštovati kao što su pravila u saobraćaju i bilo koje druge vrste. Ako imate pravo na školovanje, vi imate i obavezu da se odgovorno odnosite prema školskoj imovini, prema nastavniku, prema učenju, prema radnim navikama, sve to prati jedno drugo”, poručila je Vesna Andrić, predsednik Unija sindikata prosvetnih radnika za Kolubarski okrug.

B. M.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply