Gradonačelnik Gojković predstavio predlog izgleda “novog lica Valjeva” sa novim gradskim trgom i podzemnom garažom

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković predstavio je danas medijima predlog izgleda prostora u centru grada u blizini Tešnjara na kojem je donedavno bila NIS-ova benzinska pumpa. Kako je rečeno, planira se da taj deo grada na desnoj obali Kolubare postane novo lice Valjeva, novi centar sa novim gradskim trgom i podzemnom garažom.

Lazar Gojković-gradonačelnik Valjeva (1)

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković ispred bilborda sa predlogom izgleda novog gradskog trga i podzemne garaže / Foto: Valjevska posla

“Pozvali smo vas danas da vam predstavimo jedan koncept, ideju, predlog rešenja, maštu i san koji ćemo ostvariti, a odnosi se na sam centar grada i na prostor koji se oslobodio izmeštanjem benzinske pumpe i koji će u narednom periodu postati jedno novo lice Valjeva, jedan novi centar sa podzemnom garažom i sa novim gradskim trgom”, najavio je gradonačelnik Gojković.

Lazar Gojković - gradonačelnik grada Valjeva (6)

Predlog izgleda dela centra grada u blizini Tešnjara predstavljen na bilbordu / Foto: Valjevska posla

U ovom trenutku, prema Gojkovićevim rečima, Grad pregovara sa Ministarstvom privrede, jer je ideja da se to sve uradi kroz javno-privatno partnerstvo.

“Postoje gradovi u Srbiji koji su podzemne garaže rešavali na taj način. Mislim da je parkiranje u centru jedan veliki problem. I pored toga što smo u prethodnom periodu pre svega sređivali te parking površine u stambenim blokovskim naseljima, mislim da je sada neobhodno da uradimo nešto veliko, a smatram da je podzemna garaža upravo to, jer će ona u ovom delu centra grada rešiti problem parkiranja. Vrlo bitna stvar je da se, kao što sam rekao, izmeštanjem pumpe ovde otvara prostor da napravimo novi, veliki trg. Imate priliku iza mene da vidite kako taj naš predlog koncepta izgleda, a u narednom periodu ulazimo, korak po korak, kako to ide, u sve vezano za javno-privatno partnerstvo”, istakao je gradonačelnik uz napomenu da mu je želja da se sa realizacijom cele ideje krene u ovoj godini.

Lazar Gojković - gradonačelnik grada Valjeva (3)

Obraćanje gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića na konferenciji za medije / Foto: Valjevska posla

Kako je napomenuo, već se priprema potrebna dokumentacija, upitnici koje grad Valjevo mora da popuni i da preda Ministarstvu, nakon čega, slede koraci koji su potrebni za projektno-tehničku dokumentaciju.

“Ovo je jedna mašta, vizija, san koji treba osvariti, koji je neophodan za Valjevo sutra, koncept, predlog, ideja, koju treba u narednom periodu razraditi i naći najbolje moguće rešenje i odluke. Mislim da smo 2020. godine pričali o završetku Gerontološkog centra, o početku izgradnje brze saobraćajnice, o vrtićima, o tome da ćemo se baviti rešenjem problema aerozagađenja, o novim investitorima, ja mislim da je to nekih pet krupnih razloga da verujemo u celu ovu priču”, kazao je gradonačelnik Gojković.

Grad Valjevo

Foto: Valjevska posla

Što se podzemne garaže tiče, okvirno bi trebalo da ima najmanje dve etaže, sa najmanje 240-250 parking mesta.

“To će sve stručni ljudi, saobraćajni inženjeri, građevinski inženjeri i arhitekte sutra reći i što se tiče saobraćenog rešenja, pre svega, i za ovaj deo grada. Ali, kažem, ideja je da to budu bar dve etaže, sa najmanje 240-250 parking mesta. Ali, to sve precizno ćemo reći kada budemo imali idejno rešenje ili projekat za građevinsku dozvolu. Konsultovaćemo apsolutno sve stručne ljude. Postoji Radna grupa na nivou grada u koju ćemo, naravno, sve stručne ljude uključiti, da nam daju što više predloga, da nam daju što više nekih rešenja. Svakako smatram da to treba da bude jedan prostor koji će spojiti i Tešnjar i totalno ga otvoriti, koji će spojiti Hram i, naravno, treća kapija koju smo pomenjali, bi se odnosila na centralni deo grada, Centar za kulturu, Gimnaziju i sve ostalo”, pojasnio je Lazar Gojković.

Lazar Gojković - gradonačelnik grada Valjeva (1)

Lazar Gojković, gradonačelnik Valjeva / Foto: Valjevska posla

M.P.M.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.

Leave a Reply