U konkurenciji profesionalnih horova, horisti “Abraševića” bronzani na Ohridskom festivalu

Gradski hor “Abrašević”, predvođen dirigentnom profesorom Draganom Vasiljevićem, osvojio je treće mesto na nedavno održanom XI Ohridskom horskom festivalu.

Nastup Gradskog hora “Abrašević” Valjevo na Ohridskom horskom festivalu 2018

Obzirom na izuzetno visok kvalitet većine profesionalnih horova koji su ove godine nastupili na Ohridskom festivalu, treća nagrada za valjevski hor simbolizuje blistav nastup. Za početak, izvodili su pesmu “Rum dum dum”, zatim Mokranjčevu X rukovet i na kraju su dobili ovacije. Međutim, i tokom izvođenja bili su nagrađeni višestrukim aplauzima, tako da je, prema rečima profesora Vasiljevića, prvi put u životu bio prinuđen da se dva puta nakloni publici tokom Rukoveti.

U petnaestominutnom repertoaru, koliko je prema propozicijama predviđeno za svaki hor, horisti “Abraševića” po prvi put pevali su “Ljubavnu pesmu” Dimitrija Golemovića, baziranu na melodiji pesme “Žute dunje”. Ostala je žal svih članova valjevskog hora što tenor Marko Tomić nije dobio nagradu za najbolje solo izvođenje, obzirom da je izuzetno dočarao lirske emocije posebno uvodom “Ljubavne pesme”.

Kao četvrtu numeru izveli su “Zakukuljeno -zamumuljeno”. Direktno po silasku sa scene, publika, kao i stručna javnost i iskusni dirigenti, ustali su i čestitali profesoru Draganu Vasiljeviću nakon nastupa valjevskog Gradskog hora “Abrašević”, naglašava Milena Urošević, direktor Centra za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević”.

“Naš hor je nastupio drugog dana takmičenja u poslednjoj grupi, sa horovima iz Češke, Poljske i Rumunije. U našoj grupi bila su dva sjajna univerzitetska hora. Svi oni izuzetno neguju svoju horsku muziku. Kada pogledate biografije horova i dirigenata koji su se ove godine takmičili na festivalu na Ohridu zaista se zapanjite uz pitanje “Šta ćemo mi ovde kao amateri?”, jer su to profesionalni horovi čiji su članovi obrazovani u domenu muzike”, kaže Milena Urošević.

Prema njenim rečima, u grupi sa valjevskim horom “Abrašević” bio je hor iz Češke čiji su članovi iz različitih gradova i taj hor jednom mesečno organizuje probe  u drugom gradu, što ukazuje na to da nije neophodan obiman rad radi upevavanja horista.

“Takođe, bio je neverovatan nastup jednog od horova iz Turske, a nastupila su po dva iz Istanbula i Ankare. Jedan od horova nas je ostavio bez daha jer su izvodili džez, i tu improvizaciju su uspeli horski da iznesu. Bilo je fascinantno”, primećuje Milena Urošević.

Nastup Gradskog hora “Abrašević” Valjevo na Ohridskom horskom festivalu 2018

Grand Prix XI Ohridskog horskog festivala za 2018. godinu dobio je Dečji hor iz Bugarske, u čijem su sastavu 32 devojčice i četiri dečaka, a njihovoj dirigentkinji je uručena nagrada za najboljeg dirigenta ovogodišnjeg Festivala.

Prvu nagradu osvojio je srednjoškolski hor “Josif Marinković” iz Zrenjanina, sa sjajnim dirigentom Zoricom Koslovački. Drugi je bio hor iz Turske, dok je naš Gradski hor “Abrašević” svojio treću nagradu.

“Nema razloga da budemo nezadovoljni. Nakon nastupa ostalih učesnika koje smo pratili, zaista smo po visini kvaliteta blizu tih profesionalnih horova. Kažem profesionalnih, jer su to univerzitetski horovi čija tradicija traje po nekoliko stotina godina, i to su horovi koji pevaju sa profesionalcima”, rezimira Milena Urošević, direktor CZNTK “Abrašević”.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.