U Mionici uskoro počinje izgradnja Kuće Kolubarske bitke

U Mionici uskoro počinje izradnja Kuće Kolubarske bitke, koja će u 5D formatu prikazati pobedu srspke vojske u Prvom svetskom ratu, pod komandom vojvode Živojina Mišića. Juče je okončana javna nabavka za građevinske radove, a za izvođača je izabrana firma „Gradnja-kop“ iz Slovca. U narednom periodu planirano je potpisivanje ugovora, a potom i početak radova. Za realizaciju jednog od najznačajnijeg projekta za opštinu, Ministarstvo kulture odobrilo je 13 miliona dinara za prvu fazu radova, u okviru kojih će biti rekonstruisana unutrašnjost Kulturnog centra i postavljen i oslikan mural dimenzija 33×8 metara.

-Колубарске-битке-унутрашњост

-Napokon smo blizu početka radova. Kao što smo i obećali, ove godine ispunićemo svoj dug prema precima i srpskoj istoriji. Danas kada cela Srbija proslavalja Dan srpskog jedinstva, slbode i nacionalne zastave i kada se u Mionici vijore srpske zastave, mi se obavezujemo da ćemo se vojvodi Mišiću odužiti za slobodu, hrabrost i junaštvo. Nikada nećemo zaboraviti šta su srpski vojnici u Kolubarskoj bici učinili za svoju zemlju. Sledićemo njihov primer i hrabro se boriti za Srbiju. Srbija danas gradi više nego ikada, imamo fabrike, nove puteve, nova radna mesta. Naša Mionica, uz našu državu hrabro korača putem razvoja i boljeg života svih nas-rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

-Колубарске-битке

Ceo projekat obuhvata impozantnu multifunkcionalnu postavku koja će u 5D formatu na 400 kvadrata posetiocima omogućiti da se upoznaju s činjenicama i detaljima o ljudima i događajima koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji Srbije i sveta.Ovim projektom biće zaokružen proces rekonstrukcije i adaptacije Kulturnog centra Mionica započet 2016. godine kada je otvorena kompletno renovirana bioskopska sala, a nakon toga dograđene i pomoćne prostorije.

-Колубарске-битке-мурал

-Sledi potpisivanje ugovora sa izvođačem, a potom i radovi. Sa nestrpljenjem očekujem još jednu impresivnu građevinu koja će našu varoš učiniti još lepšim mestom. Takođe, doprineće očuvanju srpske istoriji i kulture. Radimo na razvoju kulture i edukaciji naše zajednice. Ako pogledamo Mionicu pre pet godina i sada, videćemo da deca sada pohađaju rekonstruisane škole, da mogu besplatno upisati časove glume, gimnastike, jezika. Organizuju se kulturna dešavanja u rekonstruisanom Kulturnom centru, opremljena je biblioteka. Našu varoš krasi nova sportska hala, sprotski tereni. Asfalitiramo puteve, radimo vodovod. U razvoj kulture i sporta uložili smo preko 140 miliona dinara. I nećemo stati. Nastavićemo da se razvijamo iz dana u dan-zaključio je Janković.

Projekat je delo čuvenog umetnika Slobodana Jevtića Pulike biće izgrađen po uzoru na moskovski muzej – panoramu posvećen Borodinskoj bici.

U poslednje četiri godine Mionica je povećala ulaganja u oblast kulture. Povećan je i broj likovnih izložbi i književnih večeri za 30 odsto, a broj posetilaca za 25 odsto.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.