Usvojen zakon o zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma.

cirilica-640x650-1

Donošenje ovog zakona inicirao je predsednik Republike Aleksandar Vučić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik, te se tako istovetan zakon usvaja i u Skupštini Republike Srpske.

Zakonom se širi krug subjekata koji su u obavezi da koriste ćirilicu, a to su ona preduzeća koja imaju većinsko učešće javnog kapitala, kao i javni servisi RTS i RTV. Takođe, privatna preduzeća koja se odluče da koriste ćirilicu u svom radu imaće poreske olakšice.

Azbuka-123Zakon predviđa i da kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava moraju imati logo ispisan na ćirilici.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.