U mioničkim školama održan školski čas kulture govora

U okviru Dečije nedelje u sredu 7. oktobra su u Osnovnoj školi „Vojvoda Živojin Mišić“ u Rajkoviću i „Milan Rakić“ u Mionici i Srednjoj školi „Mionica“ gostovali master komunikolog Slobodan Roksandić i profesorka srpskog jezika i književnosti i dramski pedagog Maja Bunjac. Gosti su kroz interaktivni školski čas kulture govora predstavili Roksandićevu knjigu „Progovori da vidim ko si“. Predstavljajući knjigu mioničkim osnovcima i srednjoškolcima, Maja Bunjac je između ostalog istakla da „Progovori da vidim ko si“ dobronamerno, pametno, kreativno i nenametljvio preusmerava interesovanja dece sa površnih medijskih sadržaja, kojima su svakodnevno izložena, pre svega preko novih tehnologija i interneta, na razmišljanje o mogućnostima predstavljanja sebe kroz moć govora.

Opština Mionica

Tokom interaktivnog školskog časa koji je organizovan u školskim ustanovama opštine Mionica, gosti su na praktičnim primerima dali savete kako unaprediti jednu od najvažnijih socijalnih veština u 21. veku, primenjivu u svim oblastima, izlagačku pismenost, sposobnost da izrazimo sebe i svoje ideje na sugestivan, uverljiv način, pravilnom upotrebom glasa, govora, neverbalne komunikacije.

Opština Mionica

Na kraju časa, predsednik opštine Boban Janković i autor su svim učesnicima poklonili po primerak knjige „Progovori da vidim ko si“.

Janković je ovom prilikom mioničkim đacima poručio da će im saveti iz knjige pomoći da se nauče veštinama dobrog govora, što im daje moć da svet oblikuju i pomoću reči.

Opština Mionica

Interaktivni školski čas je rezultat saradnje opštine Mionica i Udruženja za razvoj i unapređenje kulture govora „Izražajnost“ na projektu čiji je cilj da se ukaže na značaj razvijanja kulture govora za uspeh u životu, kao i da se deca i mladi pravilnom upotrebom glasa i govora izdvoje od proseka i površnosti. Tokom realizacije projekta, kroz planirane obuke i radionice, deca i mladi će poboljšati svoje govorne navike, a istovremeno biti u mogućnosti da svojim vršnjacima prenesu novostečena znanja, čime se širi uzorno govorenje koje može služiti za primer. Učesnici će učiti kako da ublaže i umanje strah od nastupa pred publikom, kako da govore na artikulisan, razložan, dinamičan način, kako da vladaju svojim govorom tela i da ga usklađuju sa rečima i kako da ono što izgovaraju bude zanimljivo i slikovito.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.