U Moderna galeriji za Tešnjarske večeri promocija knjige i koncert

U periodu trajanja gradske manifestacije Tešnjarske večeri, u Modernoj galeriji Valjevo biće priređena dva kulturna događaja. Prvi je promocija knjige Laure Barne pod nazivom “Sve moju sestre”, koja je na programu u subotu, 7. avgusta, dok dva dana kasnije sledi koncert flautiskinje Zorane Belušević i Jelene Lukić – gitara.

Moderna Galerija Valjevo / Foto: Valjevska posla

Promocija knjige “Sve moje sestre” Laure Barne je na programu u  subotu, 7. avgusta, sa početkom u 19.30 časova.

Laura Barna je pripovedač, prozni pisac, romansijer i esejista. Od 1995. godine objavljuje priče, eseje, studije, likovne kritike i stručne radove iz istorije umetnosti u domaćoj i inostranoj književnoj periodici. Dobitnica je brojnih nacionalnih književnih nagrada. Priče i eseji su prevođeni na mađarski, slovački, poljski i engleski jezik. Član je udruženja književnika Srbije. Roman Sve moje sestre je priča o Rastku Petroviću. U ovom romanu čitalac pronalazi svoju verziju suptilnog sižea, ali ne bi trebalo da hita za prioritetima… Jer tu su vesnici srpskog modernizma: Isidora Sekulić, Danica Marković, Miloš Crnjanski, Sibe Miličić, Beta Vukanović, Brana Petronijević, Sava Šumanović, Marko Ristić, Moša Pijade i mnogi drugi… Tu su i Nadežda, Zora i Milica, tri sestre u sazvežđu koje beletrističkim umećem prebogat monolog Rastka Petrovića – svedoka vaskolike porodične sudbine – osvetljava kroz iskušenja, bolove, simboliku albanske golgote, sjaj Pariza i juga Italije, ili šumove prapostojbine Afrike.

facebook_1628171082488_6829044483964413813

 

Koncert Zorane Belušević – flauta i Jelene Lukić – gitara zakazan je za ponedeljak, 9. avgusta, u 19.30 sati. Na programu su dela Franca Šuberta, Bele Bartoka, argentinskog kompozitora Astora Pjacole, španskog kompozitora i pijaniste Enrika Grandosa, gitariste Selsa Mačada, brazilskog dirigenta i kompozitora Heitora Vila Lobosa, argentiskog gitariste i kompozitora Maksima Dijega Puhola. Zorana Belušević diplomirala je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banja Luci u klasi profesora Laure Levai Aksin, a master studije završila je na konzervatorijumu za muziku “Đuzepe Tartini” u Trstu, u klasi profesora Luize Selo. Jelena Lukić je osnovne studije završila na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci u klasi mr Nataše Jokić, a master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora mr Vere Ogrizović. I Zorana i Jelena dobitnice su brojnih prestižnih nagrada.

FB_IMG_1628171183449_edit_17266756741114U vreme trajanja manifestacije “Tešanjarske večeri”, o d 6. do 12. avgusta, Moderna galerija radiće od 17 do 23. sata.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.