U Osečini realizovani višemilionski projekti, u narednom periodu zatvoren bazen za osnovce i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

U poslednje četiri godine u opštini Osečina se dosta radilo i gradilo. Šta je sve urađeno i šta se još planira za Valjevska posla priča prvi čovek ove opštine gospodin Dragan Aleksić.

Opština Osečina

Izvor: https://osecina.com/

– Da li možete da napravite mali osvrt i uporedite stanje u opštini Osečina kada ste je Vi preuzeli u ruke i sad?

U nekom prethodnom periodu stanje u državi je bilo takvo da se uopšte jako malo gradilo od infrastrukture i od objekata. Uzmimo za primer asfaltne puteve, od 1990. do početka mog mandata, do 2016. urađeno je nekih 5 do 6 kilometara opštinskih puteva. U 2018. godini urađeno je nekih 17 i još 13 kilometara m u 2019. godini. To je ukupno oko 30 kilometara i taj trend se nastavlja. Što se tiče radova na objektima, mislim da ne postoji ustanova na kojoj se nešto nije radilo. Rađen je Dom zdravlja u Osečini, sada se trenutno radi Dom zdravlja u Peckoj, urađena je osnovna škola gde je investicija bila 39 miliona plus PDV i ona sada zaista prelepo izgleda. Sve je spremno i za obnovu srednje škole, gde će vrednost radova biti 81 milion bez PDV-a. Zbog ove situacije oko korona virusa došlo do malog zastoja i sve praktično što se radi preko Kancelarija za javna ulaganja je u ovom trenutku stopirano, osim tamo gde su već potpisani ugovori. Ali, potpuno je izvesno da će se nastaviti, da će se raditi ta srednja škola. Tu se radi 950 novih kvadrata nadogradnje i rekonstrukcija i  renoviranje postojećeg prostora.

Ono što je sad u toku to je izrada kotlarnice na biomasu, tzv. sečku, koja se radi u okviru škole, a ta kotlarnica je predviđena za grejanje osnovne i srednje škole, Dom kulture, sportski centar, Dom zdravlja i dečiji vrtić. Sve te ustanova će se grejati sa tog jednog mesta. To znači da se neće više trošiti ugalj, ići će se na biomasu. Vrednost investicije je 131 milion bez PDV-a i to smo, na sreću, potpisali i počeli sa radovima pre početka epidemije, tako da će to biti završeno.

Izvršeno je renoviranje Doma kulture odnosno biblioteka, odeljenje biblioteke i škola u Peckoj, policijska stanica u Osečini… Maltene nema nijedna ustanova gde nešto u protekle 4 godine nije rađeno i taj trend će se sigurno nastaviti.

– Da li ste zadovoljni sa svim što ste uradili i da li postoji nešto što ste želeli, ali da to iz nekih razloga nije uspelo da se realizuje?

Kod nas se najviše radi preko Kancelarija za javna ulaganja, koja potpuno sve finansira osim izrade projekta i nadzora, što nam opet predstavlja veliki iznos. To odnosi dosta novca iz budžeta, a transferi od države su ostali isti zadnjih 7-8 godina. Još jednu stvar bih rekao, a to je da celokupna proceudra i sve što se radi sa Kancelarijom relativno sporo ide. Veznao za kotlarnicu, mi smo dobili saglasnost pre 2 godine, da bi tek negde u drugoj polovini prošle godine mogli da raspišemo nabavku. Pošto je bilo izmena i dopuna dokumentacije.

Izvor: Wikipedija

Slična situacija je sa našom školom. Odavno smo ušli u izradu tog projekta i očekivali smo da to već bude gotovo, ali kod njih je procedura takva kakva jeste i jednostavno sporija. Prosto potreban je određeni period. Tako da neke stvari koje sam mislio da će možda biti završene nisu stigle da se završe u ovom periodu, ali potpuno je izvesno da će se one raditi u narednom periodu.

– Koji su planovi u naredne četiri godine i šta je najveći projekat koji Osečina želi da realizuje?

Nastaviće se sa gradnjom puteva to je sasvim izvesno. Ulaganje u infrastrukturu, u puteve, na neki način je indirektno ulaganje u poljoprivredu. Dajemo podsticaj za poljoprivredu, za jaganjce, sadnice i tako dalje… Ali, tu se čovek nekako i snađe, ali za puteve prosto ne mogu sami. Šta vredi što čovek napravi dobru malinu, na Rožnju ili negde drugo, ako se ta malina dok se doveze do hladnjača rastrese, ako izgubi ono što ima. Tako da su putevi jako bitni i zaista ćemo se posvetiti sigurno tome da se što više puteva uradi, što opštinskih, što lokalnih, naravno po selima, jer to nam je jako bitno.

Takođe, radiće se sadašnja srednja škola. Čekamo odobrenje Kancelarije za javna ulaganja da idemo u raspisivanje nabavke. Radiće se i druga faza osnovne škole, gde će se raditi krov, fasada, zatvoren bazen i fiskulturna sala za decu od prvog do četvrtog razreda. Imamo halu gde idu deca od petog do osmog, ali tu idu svi, pre podne dva odeljenja i praktično za ove male od prvog do četvrtog razreda nema prostora. Dobićemo i zatvoren bazen i to ide preko Kancelarije i to je potpuno izvesno.

Biće uloženo dosta u sistem za prečišćavanje otpadnih voda. Jedna smo od tri opštine u Srbiji koja ima svu potrebnu dokumentaciju, uključujući i građevinske dozvole za izradu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Dve su mogućnosti, jedna je preko Ministarstva za zaštitu životne sredine, a druga je preko Kancelarije za javna ulaganja. Ministarstvo je, s obzirom na to što smo jedna od retkih opština u Srbiji kojima kompletnu dokumentaciju, najavilo da će nam sve finansirati, jer imamo u dobroj meri urađene kolektore, ali da bi stavili kanalizaciju u funkciju potreban je taj sistem za prečišćavanje otpadnih voda. Njegova vrednost je negde oko 1,3 milion evra. Kancelarija je najavila investiciju u rekonstrukciju vodovodne mreže. Mi smo već dobrim delom izvršili izmenu starih azbestnih cevi sa polietilenskim cevima. Međutim, još uvek ima dosta toga, ima propusta, ima gubitaka velikih, iako su u prethodnom periodu dosta smanjeni ti gubici. Sada će se uraditi studija stanja postojeće vodovodne mreže, da vidi se gde su gubici, gde su potrebna ulaganja i tu su najavljene investicije od 2 miliona eura. To su neke, da kažem, najveće investicije u narednom periodu, kako bi se poboljšali ljudima uslovi za život, to je ono što je smisao.

Kad je reč o privredi, mi smo imali sreću u odnosu na neke druge gradove i druga mesta, jer su kod nas ostale one firme koje su kod nas radile. Imamo Krušik plastiku, koji zapošljava 200 radnika, 130 stalno zaposlenih i 70 po ugovoru. Zatim, Podgorka stara koja je otišla u stečaj i koju su kupili Austrijanci i u nju uložili 25 miliona  evra. To je zaista sad jedna izuzetna firma koja kupi najviše voća na prostoru Balkana. Zapošljavaju negde oko 150 stalno i otprilike stotinak ljudi u sezoni, ali ta sezona kod njih je 6 meseci, što nije kratak period. Pored toga, ima dosta i privatnih firmi, tako da nema nekog velikog viška radne snage. U proteklom periodu kupili smo 2 hektara industrijske zone na obodu Osečine. Imamo i nekoliko zainteresovanih investitora iz Slovenije koji su zainteresovani za konfekciju, pominje se klanica, neka manja destilerija i tako dalje. Ali, mi faktički nemamo veliki višak radne snage i kada bi došle 2 firme i zaposlile po 50 ljudi, to bi nama u ovom trenutku bilo sasvim dovoljno.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.