U valjevskom porodilištu bilo 138 porođaja od uvođenja vanrednog stanja

Povodom Međunarodnog dana babica, koji se svakog 5. maja u Srbiji obeležava od 2009. godine, Opšta bolnica Valjevo saopštila je da je u prva četiri meseca 2020. godine do danas, u valjevskom porodilištu urađeno 396 porođaja, a od uvođenja vanrednog stanja 16. marta obavljeno je 138 porođaja.

“U valjevskom porodilištu radi 15 babica, a u službi Ginekologije zaposleno je 55 medicinskih sestara i babica koje su raspoređene na šest odseka. Godišnje se obavi oko 1.300 porođaja. Od 2012. do 2016. godine zabeležen je blagi pad u broju porođaja, ali je zato 2016. zabeleženo najviše rođenih beba za poslednjih šest godina i to 1.355. Godina za nama, 2019, beleži rođenje 1.251 bebe sa teritorije čitavog Kolubarskog okruga”, navodi se u saopštenu povodom Međunarodnog dana babica koji je uspostavljen sa ciljem da se promoviše profesija babičkog rada promoviše, a samim tim unapređuje zdravlje žena.

U informaciji za javnost iz valjevske bolnice se posebno ističe da je posao babice, kao stručne medicinske sestre, jedna od najlepših i najhumanijih profesija, koja je ujedno veoma zahtevna, a neretko i stresna.

“Uloga babice je izuzetno značajna još od samog začeća, pa sve do porođaja i perioda nakon porođaja. Posao babice se ogleda u radu na vantelesnoj oplodnji, u konzervativnoj terapiji, u preoperativnom i postoperativnom lečenju pacijenata, u aktivnom učešću u procesu porođaja, kao i negovanju porodilja i trudnica i beba, a stalnom edukacijom uspešno odoleva svim izazovima koje vreme postavlja pred struku. Babice Opšte bolnice Valjevo ističu da je dobartimski rad izuzetno značajan za kvalitetno obavljanje njihovog posla, što su tokom epidemije i pokazale, noseći dodatnu zaštitnu opremu i na taj način štitile i sebe i porodilje i bebe”, piše u saopštenju.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.