U Valjevu nova 22 slučaja korona virusa, u Kolubarskom okrugu 43!

Prema stanju na dan 14. jula u Valjevu su još 22 osobe obolele od korona virusa, u kućnoj izolaciji je 229 obolelih lica, na hospitalizaciji 13 laboratorijski potvrđenih slučajeva infekcije. Prema jučerašnjem preseku stanja 43 lica sa teritorije Kolubarskog okruga su novopozitivne. Od početka epidemije u Valjevu je zaraženo 452 naših sugrađana, dok je 627 ukupnopozitivnih u našem okrugu. 

U COVID ambulanti valjevskog Doma zdravlja obaveljeno je 234 pregleda pacijenata sa respiratornim infekcijama. U Prijemno urgentnom centru OB Valjevo izvršeno je 115 pregleda, 8 prijema pacijenata i 1 transport za Beograd. Na hospitalizaciji je 73 pacijenta sa sumnjom na  COVID (27 na Infektivnom odeljenju, 25 Pulmo COVID odeljenju, 21 na Gastro COVID odeljenju) i 14 pozitivnih pacijenata.

Broj uzetih briseva na dan 14. jula je 105. Od 1. do 14. jula uzet je 1121 bris. U Zavodu za javno zdravlje Valjevo istraženo je 57 kontakata lica sa laboratorijski potvrđenom infekcijom. Izveštaji o laboratorijski potvrđenim novoobolelim licama kasne.

Od 1. do 15. jula  broj novoobolelih laboratorijski potvrđenih slučajeva u Valjevu je uvećan za 185, prosečne starosti 39 godina. Broj osoba u kućnoj izolaciji uvećan je za 167, a 12 osoba je izlečeno.

Broj zaraženih radnika u zdravstvu u periodu od 1. juna do 9. jula je 17.

U ovom novom talasu korona virusa preminulo je dvoje naših sugrađana (1 nemedicinski radnik), izlečenih je 189.

Prema stanju na dan 14. jula, u ostalim opštinama Kolubarskog okruga je zabeležen 21 laboratorijski potvrđen slučaj korona infekcije. Po 5 osoba je zaraženo iz Mionice, Ljiga i Osečine, 4 iz Uba i 2 iz Lajkovca. Hospitalizovano 6 meštana Uba, 4 iz Ljiga i 2 stanovnika Lajkovca. U kućnoj izolaciji nalazi se 19 osoba iz Uba, 16 iz Mionice, 9 iz Lajkovca i po 6 iz Ljiga i Osečine.

“Uz sve poznate mere “HDD” (Higijena, Dezinfekcija, Distanciranje), sprečavanju širenja zaraze pomaže i samoizolacija osoba kojima je utvrđen bliski kontakt. Pri epidemiološkoj klasifikaciji osoba koje su pod rizikom od oboljevanja od bolesti COVID-19, jer su boravile u blizini, ili su bile u bliskom kontaktu s osobom koja oboli, ili već boluje od ove bolesti, treba imati u vidu činjenicu da se bolest prenosi BLISKIM KONTAKTOM. Pri određivanju ko je bio, a ko nije bio u bliskom kontaktu, te zbog činjenice da utvrđeni bliski kontakt podleže provođenju epidemioloških mera samoizolacije, testiranja i drugih, treba znati kako je u Stručno- metodološkom uputstvu definisan kontakt. KONTAKT je osoba koja u anamnezi ima jednu od sledećih izloženosti tokom 2 dana pre i 14 dana nakon početka simptoma kod verovatnog ili potvrđenog slučaja: blizak kontakt licem u lice sa verovatnim/potvrđenim slučajem na rastojanju kraćem od 2 metra i duže od 15 minuta; direktan fizički kontakt sa verovatnim ili potvrđenim slučajem tokom boravka u zatvorenom prostoru (na radnom mestu, u domaćinstvu, učionici, skupovima); direktan kontakt tokom  nege  verovatnog/potvrđenog slučaja COVID-19 bez upotrebe adekvatne zaštitne opreme prema preporukama ili druge situacije u vezi sa lokalnom procenom rizika”, piše između ostalog u poslednjem izveštaju o epidemiološkoj situaciji na sajtu Grada Valjeva.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.