U Valjevu u drugom talasu epidemije zaraženo 678 osoba – Među zaraženima dominira muški pol

Prema preseku podataka Zavoda za javno zdravlje Valjevo na dan 25. jula, na teritoriji Valjeva je u drugom talasu epidemije zaraženo 678 osoba osoba. Među zaraženima dominira muški pol, a najveći broj obolelih i najviše stope incidencije su u uzrastu radno aktivnog stanovništva od 30 do 64 godine. Stopa incidencije je 1223,38. Prosečna starost obolelih se i dalje pomera prema starijem uzrastu – 47,4 godine. U prvoj nedelji jula meseca preminule su 2 osobe uzrasta preko 65 godina.

Dana 17. juna počinju da se registruju novi slučajevi na području Valjeva koji su vezani za ekspoziciju u Beogradu. Značajan broj zaraženih i članova njihovih porodica je u vezi sa učešćem na različitim proslavama, ima zaraženih muzičara, fotografa. S obzirom na dostupne epidemiološke podatke evidentno je da je uspostavljena ponovo lokalna transmisija na području grada. Registruje se veći broj obolelih i članova njihovih porodica iz nepoznatih izvora zaražavanja,z araženi se registruju među zaposlenim u uslužnim delatnostima, u delatnostima koje imaju kontakt sa strankama. Zbog povećanja broja obolelih prati se epidemiološka situacija u više privrednih društava. Evidentiraju se oboljevanja lica i članova njihovih porodica u vezi sa boravkom na Zlatiboru, u Beogradu, Novoj Pazovi, Borči, Beloj Palanci, Novom Sadu, boravku na Kosovu. Registruje se oboljevanje studenata koji studiraju u Beogradu i Novom Sadu. Registrovan je jedan importovan slučaj radnika koji je doputovao iz Rusije. Unazad dve nedelje se održava široka lokalna transmisija. Raste broj testiranih sumnji i pozitivnih rezultata.

Prema istom izveštaju ovdašnjeg Zavoda za javno zravlje o toku epidemije, na teritoriji Kolubarskog okruga od početka juna registrovano je ukupno 864 pozitivnih na korona virusa. U drugom talasu epidemije prijavljeno je 6 smrtnih ishoda – po 2 iz Valjeva i Uba, i po 1 iz Lajkovca i Mionice. Prijavljena je i smrt kod pacijenta iz Ljiga sa kliničkom slikom COVID-19 infekcije.

Na teritoriji Opštine Ub, u trećoj sedmici juna registruju se 2 slučaja oboljevanja, a do zaražavanja je došlo na privatnoj zabavi u Negotinu, odnosno u u Austriji. Registruju se novi slučajevi koji su u vezi sa masovnim proslavama organizovanim na teritoriji opštine i u Valjevu, kao i boravku u Beogradu i inostranstvu. Nadalje se registruje slučajevi iz lokalne transmisije.

Na teritoriji Opštine Lajkovac, u prvoj nedelji juna infekcija se registruje kod dvojice stranih državljana koji su bili u tranzitu. Oboljevanje lica i članova porodica je vezano za rad i studiranje u Beogradu, u toku boravka u Vrnjačkoj banji u stacionaru na oporavku i kontktu sa licem iz inostranstva. Nadalje se registruju slučajevi iz lokalne transmisije.

Na teritoriji Opštine Ljig, oboleo je član porodice osobe zaražene u Kikindi. Oboljevanje dva lica koja su testirana u Beogradu se vezuje za rad van Kolubarskog okruga. Registruje se široka lokalna transmisija.

Na teritoriji Opštine Mionica, ekspozicija obolelih je bila na području Beograda, gde rade ili studiraju i u lokalnoj transmisiji sa oboljevanjem kućnih kontakata.

Na teritoriji Opštine Osečina, na kućnom lečenju se nalazi jedna studentkinja zaražena u Beogradu, više slučajeva u privrednom društvu i u lokalnoj transmisiji.

Pregled istraženih kontakata prema stanju na dan 24. jula

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.