U Gorenju 49 zaraženih, u Krušiku 20, Valiju 16 i u Kovačkom centru 2

Zavod za javno zdravlje Valjevo izvestio je da se epidemiološka situacija u većim privrednim društvima na teritoriji našeg grada aktivno prati. Prema preseku na dan 25. jula, od početka drugog talasa epidemije, najviše zaraženih zaposlenih radnika ima “Gorenje” (49), potom “Krušik” (20), “Vali” (16) i Kovački centar “Krušik” (2).

Evo kako izgleda epidemiološka situacija u većim valjevskim preduzećima:

U fabrici “Gorenje”, od početka drugog talasa epidemije zaraženo je 49 zaposlenih. Oboljevanje 9 lica se može epidemiološki povezati sa izlaganjemm zaraženim kolegama. Prvi slučajevi oboljevanja laboratorijski su dokazani 30. juna. Oboljeva dvoje zaposlenih, nepoznatog izvora. U trećoj sedmici jula, dokazana je COVID-19 infekcija kod 26 zaposlenih. U ovom periodu testirano je još 19 zaposlenih čije su analize u toku. Istraženo je ukupno 86 bliskih kontakata zaraženih, od koji je aktivno još 45.

Što se tiče “Krušika”, od početka drugog talasa epidemije zaraženo 20 zaposlenih. Oboljevanje 4 lica može se epidemiološki povezati sa izlaganjem kontaktu sa zaraženim kolegama. Prvi slučajevi oboljevanja laboratorijski su dokazani u poslednjoj sedmici juna meseca. U ovom periodu testirano je još 12 zaposlenih čije su analize u toku. Istraženo je ukupno 57 bliskih kontakata zaraženih, od koji je aktivno još 19.

Od početka drugog talasa epidemije, u fabrici “Vali” u Beloševcu zaraženo je 16 zaposlenih. Oboljevanje 2 lica se može epidemiološki povezati sa izlaganjem kontaktu sa zaraženim kolegama. Prvi slučajevi oboljevanja laboratorijski su dokazani u poslednjoj sedmici juna meseca. U ovm periodu je testirano još 12 zaposlenih čije su analize u toku. Istraženo je ukupno 22 bliska kontakta zaraženih, od koji je aktivno još 4. Na rezultate testa čeka u ovom momentu 3 zaposlena radnika.

U Kovačkom centru “Krušik”, u drugom talasu epidmije infekcija je dokazana kod dvojice zaposlenih u prvoj i trećoj sedmici juna meseca. Istražena su 3 kontakta, 1 je aktivan.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.