Ub nagrađen dronom za mere protiv nepogoda

Konkurs lokalnih samouprava za smanjenje rizika od elementarnih nepogoda i katastrofa. Naročita pažnja širenju kopova Rudarskog basena, da bi 4.500 ljudi dobilo vodu.

Centar Uba (foto: Branko Puzović)

U konkurenciji 13 gradova i opština, Ub je ubedljivo pobedio na konkursu lokalnih samouprava za najuspešnije sprovedene mere u smanjenju rizika od elementarnih nepogoda i katastrofa. Ub je, kao nagradu, dobio dron za osmatranje kritičnih mesta u slučaju elementarnih nepogoda, koji će, po potrebi, biti ustupan i drugim lokalnim samoupravama u slivu Kolubare.

Konkurs je organizovao Program UNDP u saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima, Sektorom za vanredne situacije MUP, Stalnom konferencijom gradova i opština, Karitasom Srbija i Crvenim krstom.

– Naročitu pažnju posvetili smo širenju kopova Rudarskog basena “Kolubara” na teritoriji ubske opštine, jer zbog tehnološkog procesa bunari presušuju, pa oko 4.500 žitelja istočne Tamnave, odnosno 15 odsto stanovništva svakodnevno moramo da snabdevamo vodom iz cisterni – naglašava Saša Spasić, zamenik načelnika Štaba za vanredne situacije. – Usvajanjem Plana detaljne regulacije budućeg površinskog kopa “Radljevo”, svako komunalno uređenje te teritorije je onemogućeno, tako i da hoćemo, po zakonu ne možemo da uradimo vodovod.

U kategoriji civilna zaštita i preventivne mere, priznanja su dobili Beograd, Čačak, Kruševac i Novi Pazar. Spasić ističe da su u pitanju lokalne samouprave sa mnogo više stanovnika i ljudskim i tehničkim potencijalima, pa konstatuje da se Ub praktično takmičio sa najboljima.

– Na dronu će biti kamera, koja će služiti za izviđanje kritičnih mesta u elementarnim nepogodama. To smo ranije radili uz pomoć vlasnika privatnih dronova, bukvalno na drugarskoj osnovi, a sada ćemo osmatranje obavljati i zvanično – kaže Spasić.

PILOTI

Biće potrebno da Opština Ub angažuje najmanje dve osobe koje će biti zadužene za upravljanje dronom – kaže Spasić. – Oni treba da polože ispit u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva za bespilotne letelice.

 

Branko Puzović (Večernje novosti, www.novosti.rs)

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.