Učesnici i posetioci imaju samo reči hvale za Prvi valjevski polumaraton

Prvi valjevski polumarton, koji je u nedelju, 10. juna održan u Valjevu, premašio je očekivanja organizatora. Sa startne liniji tačno u 10 časova je 400 trkača i trkačica iz različitih delova Srbije, ali i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, čak i jedan gost sa Kube krenuli su u osvajanje valjevskih ulica.

U muškoj kategoriji na 21 km zasluženo prvo mesto zauzeo je Miloš Milosavljević, sa fantastičnim prolaznim vremenom od 1:13:23. Drugo mesto Aleksandar Adžić, a treći je Novica Stojanović. U ženskoj kategoriji prvo mesto zauzela je Valjevka Katarina Radovanović, druga je Jelena Ivković, a treća Nataša Radulović.

U muškoj kategoriji na 10 km prvo mesto zauzeo je dobro poznati maratonac, Valjevac Saša Antić, drugi je Dragan Nikolić i treći Đorđe Ivanoivić, a u ženskoj prvoplasirana je Milica Živanović, druga je Jelisaveta Jovičić, a treća Aleksandra Radojčić.

Sve učesnike i goste pozdravili su gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović i Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjeva.
„Danas je u Valjevu najveći atletski događaj u Srbiji i zato sam veoma zadovoljan i srećan što je „Varatonac“ organizator ovakvog događaja, a grad Valjevo pokrovitelj. Atletika je kraljica sportova, a i uvek se setimo one stare poslovice „U zdravom telu zdrav duh“. Tako da sam uveren da će danas takmičari imati veliko zadovoljstvo da se takmiče i da najbolji pobedi. Najbitnije od svega je da znamo da sve radimo u korist našeg zdravlja. Ako nemamo zdravu naciju i nemamo zdrave ljude i zdravu omladinu, onda nam ne trebaju ni radna mesta ni infrastruktura. Zato, srećan nam polumaraton i neka najbolji pobedi“, rekao je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

Direktorka TOV Valjevo Ana Marković je istakla da će učesnici maratona, naročito gosti Valjeva imati prilike da vide najznačanije turističke lokalitete duž trase trke, a naročito klisuru reke Gradac, kojom se Valjevci ponose.

Karađorđevom ulicom, Gradcem i Tešnjarom prošli su brojni učesnici koje su bodrili Valjevci. Na stazi ih je čekalo šest okrepnih stanica sa vodom, voćem i sunđerima koji su bili pravo osveženje i pomoć kako bi trkači ostvarili što bolji lični plasman. U 10.15 časova krenula je trka za školarce od 5. do 8. razreda. Mališani su pokazali borben duh i želju da se što bolje pokažu pred roditeljima i brojnom publikom koja ih je bodrila pored staze. Preko 50 volontera učestvovalo je u realizaciji jedne ovakve manifestacije. Na stazi su imali i muzičku podršku od strane di-džeja i bubnjarskog benda Valjevske gimnazije.

SU „Varatonac“ organizator ove manifastije, pod pokroviteljstvom grada Valjeva poručuju da je događaj prevazišao očekivanja i sudeći po pozitivnim reakcijama trkača, naredna godina mora opravdati ovaj uspeh koji je doneo Prvi valjevski polumaraton. Ni kiša koja je povremeno padala, nije omela da svi trkači istrče trku do kraja.

Prvi valjevski polumaraton je rezultat inicijative mladih ljudi iz Valjeva, koji su na ovaj način ostvarili svoje snove i u sopstvenom gradu organizovali jednu vrhunsku sportsku manifestaciju. Obilazeći trke po Srbiji i okruženju, grupa mladih entuzijasta je smatrala da i u Valjevu može da se organizuje kvalitetna trka, a uz podršku grada Valjeva i brojnih sponzora, to je i bilo moguće realizovati.
Ovu manifestaciju podržali su brojni Valjevci i prijatelji Valjeva, koji su uspešni ne samo u sportu, već i u drugim oblastima. Trku su podržali Ljiljana Ranković i Tanja Grbić, uspešne odbojkašice sa bogatim karijerama, Tamara Salaški, atletičarka i predstavnica naše zemlje na poslednjim održanim Olimpijskim igrama u Riju, ali i počasni Valjevac, fudbalski reprezentativac i igrač “Šalkea” Matija Nastasić. Glumac Zoran Ćosić je inicirao da se obnovi mionička biblioteka tako što su svi zainteresovani mogli da doniraju stare knjige.

Osim toga, organizatori polumaratona veliku važnost daju podizanju svesti o svima onima koji su oboleli od teških bolesti i kojima je potrebna pomoć. Zato su se oni priključili akciji “Trči, živi zdravo” i na taj način motivisali učesnike da prodaju svoje kilometre. U Valjevu se 10. juna trčalo za Vuka (9 godina) koji boluje od celebralne paralize. Ova humanitarna akcija vrši se preko sajta www.zivizdravo.rs u delu za SMS za kilometar.
U zabavnom programu, nastupilo je KUD „Abrašević“, a dobrom atmosferom i ogranizacijom bili su zadovoljni svi, od učesnika, posetilaca, do organizatora trke. Svi učesnici su istakli da je staza bila naporna, kao i vremenski uslovi, ali da su oduševljeni organizacijom i da svakako dolaze i iduće godine u Valjevo.

Valjevo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.