Ujedinjena patriotska opozicija: “Naša dva odbornika zalagaće se da Valjevu bude povraćen srpski karakter”

Koaliciija “Ujedinjena patriotska opozicija Valjevo – za kralja i otadžbinu, prof. dr Branimir Nestorović” (Mi – snaga naroda, Monarhistički klub Valjevo i POKS), koja je na lokalnim izborima dobila 1.778 glasova, što čini 4,69% od broja izašlih birača, imaće dva odbornika u novom sazivu Skupštine grada Valjeva. To će biti Milan Petrović iz Monarhističkog kluba i Milan Savić i pokreta “Mi – snaga naroda”, prva dva odbornička kandidata sa izborne liste. Petrović i Savić su danas održali konferenciju za medije na kojoj su saopštili da će u radu gradske Skupštine nastupati samostalno i da nijednoj političkoj grupaciji neće davati većinu u lokalnom parlamentu.

Ujedinjena patriotska opozicija Valjevo - Milan Petrović i Milan Savić

Sa konferencije za medije Ujedinjene patriotske opozicije Valjevo – Milan Petrović (levo) i Milan Savić

Budući odbornik Milan Petrović istakao je da su za njega rezulatati izbora bili očekivani i da je šteta što koalicija “Kasnimo”, koju čine Narodna stranka i Dveri nije osvojila ni jedan mandat.

“U referendumskoj atmosferi, koja nigde u Srbiji nije bila izložena kao u Valjevu, gde su dve vodeće koalicije osvojile oko 90% glasova, što je redak primer u Srbiji, bilo je jako malo prostora za preostale učesnike u izbornoj trci. Od ostalih izbornih lista, dve su se provukle, jer su imale status manjinskih stranaka. Njima je bilo dovoljno da osvoje nešto više od 700 glasova da bi dobili po jednog odbornika. Naša dva odbornika nisu nikakav jezičak na vagi, kao što se to dešava u mnogim opštinama i gradovima, gde jedan ili dva odbonika određuju ko će formirati većinu u parlamentu. Mi smo odmah na početku objavili da nikome nećemo davati većinu u Skupštini grada i to pravilo ćemo i slediti. Odlučili smo da nastupamo samostalno kroz rad Skupštine i da na taj način pridobijemo nove saradnike, simpatizere i glasače”, kazao je Milan Petrović.

Petrović je istakao da će on i negov odbornički kolega Milan Savić truditi da u Skupštini nastupaju gospodstveno i u duhu srpskog, kućnog vaspitanja.

“Preko nas dvojice Skupština Valjeva će ponovo prodisati u tom duhu tolerancije, međusobnog uvažavanja i sabiranja svih potencijala, kako bi u Valjevu bio povraćen srpski karakter. Mi verujemo da Valjevu pripada da bude glavni centar iz koga će se širom srpskih zemalja širiti nacionalne, demokratske, svetosavske i konzervativne ideje. To mora da bude zajednički zadatak svih odbornika, bez obzira koju stranku ili koaliciju predstavljaju. Svi smo mi pre svega Valjevci. Nas dvojica ćemo uvek nastupati u tom pravcu težeći ostvarenju tih ciljeva. Osećamo veliku odgovornost prema potomcima, ali istu takvu, čak i veću, osećamo prema precima koji su živeli i borili se verujući u svetosavski, kosovski i Karađorđev zavet”, naglasio je Petrović.

Milan Savić, takođe budući odbornik, govorio je o razlozima “nešto slabijeg” izbornog rezulatata od onog očekivanog i prognoziranog, koji su bili bazirani na činjenici da je pokret “Mi – snaga naroda” na decembarskim izborima osvojio nešto više od 6% glasova.

“Prvo, “Mi – snaga naroda” je nastalo posle podele pokreta “Mi” nakon decembarskih izbora. Ta podela se posebno odrazila na članstvo u Valjevu. Poverenik naš, advokat Stefan Stefanović, je zajedno sa malim brojem članova zauzeo povereništvo par nedelja pred izbore. U takvoj situaciji “Mi – snaga naroda” nije imala dovoljno snage i strukturu potrebnu za samostalan nastup na izborima. Zato smo formirali grupu građana kroz koju su se u neformalnu koaliciju uključili Gradski odbor POKS-a i Monarhistički klub Valjevo, koji je takođe pre nekoliko meseci osnovao Milan Petrović. Drugo, POKS u Valjevu je u poslednje 2 godine podeljen u 3 grupacije. Jedna grupacija formirala je valjevski odbor “Novog lica Srbije” koji je deo koalicije “Svanuće”. Drugi, najsnažiji deo bivšeg POKS-a u Valjevu je nastupio u decembru i kasnije je Milan Petrović formirao Monarhistički klub. Treći deo je nastavio da deluje pod imenom POKS, ali to nije POKS koji je u koaliciji NDSS (osvojio 7% u Valjevu)”, rekao je Savić.

Prema Savićevim rečima, pored svega togag što je pravilo konfuziju među njihovim potencijalnim biračima, lošem rezultatu doprinela je činjenica da je vrlo kasno formirana koalicija za izbore, odnosno zajednički nastup kroz listu nove grupe građana. On je ovom prilikom naglasio da je Gradski odbor POKS-a učestvovao u svim fazama kampanje, ali da se do kraja kampanje nisu u potpunosti identifikovali sa zajedničkom grupom građana.

“Postojali su ozbiljni pokušaji da se naša lista spreči da ne učestvuje na izborima, da ne bude prihvaćena i da bude obarana. Nažalost, takvi pokušaji su dolazili iz redova opozicionih stranaka “Svanuća”, ali i od ljudi iz našeg okruženja. Zahvaljujući profesoru br Branimiru Nestoroviću koji je pristao da bude nosilac naše liste i zaštitni znak naše kampanje, kao i Milanu Petroviću, koji je kao šef izbornog štaba predviđao probleme i nalazio rešenja da ih prevaziđemo u vrlo kratkim rokovima, mi smo ipak ostvarili ovaj zadovoljavajući rezultat, što se od 1941. godine nije mogao videti”, rekao je Milan Savić.

Milan Petrović i Milan Savić zahvalili su se svakom Valjevcu koji je do glas za njihovu listi uz poruku da kao budući odbornici osećaju čsst i posebnu odgovornost i da će se truditi da opravdaju ukazano poverenje.

Na novinarsko pitanje da li će doći do definitivnog prekida saradnje sa POKS-om, Milan Savić je odgovorio:

“Oni će se sami izjasniti o tome, ja ne bih govorio u njihovo ime. Što se tiče nas, mi smo na početku rekli da smo udruženje građana i da smo koalicija – Monarhistički klub, POKS i Mi-snaga naroda, tako da njihova volja neka bude. Mi nemamo nikakav problem. Oni su, što se kaže, Srbi, naši Valjevci. Nadam se samo pozitivno”.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.

Leave a Reply