Svet razgovora Miloša Jevtića – Pola veka emisije “Gost Drugog programa” i kolekcije “Odgovori”

U Narodnoj biblioteci Osečina održan je književni program povodom 50 godina dugovečne emisije “Gost Drugog programa”, novinara, književnika i publiciste Miloša Jevtića, iz koje je nastala njegova kolekcija “Odgovori”.

441868513_896797029162076_6217081370587185366_n

Miloš Jevtića je od 1974. godine kao radio-novinar razgovorao sa najuglednijim ličnostima kulture, umetnosti i nauke iz Jugoslavije i sveta, prvo na talasima Radio Beograda 2, zatim u kolekciji “Odgovori” koja broji preko 200 knjiga. Ove godine narvšilo se pola veka njegove emisije “Gost Drugog programa”, a istovremeno se navršilo 5 decenija od objavljivanja prve knjige u njegovoj kolekciji “Odgovori”.

“To je bila lepa prilika da objedinimo ta dva značajna jubileja i da kroz književni program odamo dužno poštovanje Milošu Jevtiću, izuzetnim kulturnom pregaocu i da obnovimo kulturu razgovora i pamaćenja, za koje se Jevtić od početka zalaže. Doajenu našeg novinarstva i publicistike Milošu Jevtiću pošlo je za perom da objavi čak 235 knjiga intervjua sa istaknutim i vrhunskim umetnicima i naučnicima, što je podvig, za Ginisovu knjigu rekorda. Njegovi sagovornici – pisci, naučnici, istoričari, lekari, muzičari, etnolozi, bibliotekari, slavisti – otvorili su dušu u tim razgovorima, kazujući o svom životu od rane mladosti, prijateljima, svedočili o zanimljivim događajima i, razume se, o svojoj profesiji i stvaralaštvu. Da je zaista reč o srpskoj eliti svedoči podatak da je među njima, čak, 100 akademika”, ističi iz Narodne biblioteke Osečina.

O jubilejima su govorili akademik Zlata Bojović, urednik Drugog programa Radio Beograda Ranko Stojilović i urednik kolekcije “Odgovori” Milan Tasić.

“Imali smo govornike koji su sami vrh srpske književnosti, kulture, informisanja i nauke. Posetioci su imali jedno izuzetno bogato i sadržajno veče, protkano novim saznanjima naše kulturne scene 19. do 21. veka”, kažu organozatori književnog progrmana u Narodnoj biblioteci Osečina.

Miloš Jevtić svuda sa ponosom ističe da je rođen u Podgorini, u Gornjoj Bukovici, a da je detinjstvo proveo u Donjoj Kamenici, gde su mu roditelji bili učitelji. Tokom druženja u Biblioteci te večeri, posetioci su, između ostalog, mogli čuti zanimljivu priča o Miloševom dolasku na studije 1954. godine i o tome kako je neplanirajući uplivao profesionalno u novinarstvo i istovremeno i u institucije kulture Beograda, Srbije i Jugoslavije. Otuda datiraju njegova poznanstva od Vardara do Triglava, pa i preko tih granica, isto toliko i jedinstvenih audio snimaka.

U muzičkom delu programa nastupili su učenici Izdvojenog odeljenja Muzičke škole “Živorad Grbić” u Osečini: Marko Spasojević – harmonika, učenik 2. razreda u klasi prof. Miloša Savića, Emina Vićić – harmonika, takođe učenica 2. razreda u klasi prof. Nikole Jankovića, zatim Emilija Spasić – klavir,  , a ovom prilikom je izela kompoziciju „Končertino u G-duru“, mlada pijanistkinja Emilija Spasić, učenica 2. razreda u klasi profesorke Marije Pavlović i Đorđe Vasiljević – gitara, učenik 2. razreda u klasi prof. Luke Jezdića.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply