Uklanjanje nelegalnog otpada na teritoriji grada Valjeva

Na teritoriji grada Valjeva će do kraja septembra biti očišćeno sedam najkritičnijih deponija, najavljeno je početkom ovog meseca. Zahvaljujući Ministarstvu zaštite životne sredine, Valjevo je dobilo 932.000, dok je iz budžeta Grada izdvojeno još 233.000 dinara za uklanjanje deponija.

Ociscena-deponija-na-Kamenitovcu-7
Na teritoriji Valjeva ima oko 15 divljih deponija, koje se nalaze u Dupljaju, na Divčibarama, u Rađevom selu na Divljem brdu, na Kamenitovcu, u Sedlarima u zaseoku Veselinovići, na Lozničkom putu kod restorana Megas i Senjevac na putu za Donju Bukovicu.

„Nakon potpisivanja ugovora smo krenuli sa uklanjanjem divljih deponija i do sada je uklonjeno pet deponija – Kamenitovac, Senjevac, Dupljaj , Rađevo selo i Sedlari, ostale su još Divčibare i deo Rađevačke šume, koja gravitira ka Lozničkom putu. Planirano je da se uklone do kraja naredne nedelje. U saniranje ove deponije uključena su mnoga vozila, mašine, kao i veliki broj zaposlenih. Većina tih deponija se nalaze na različitim prigradskim naseljima i na teže pristupačnim mestima“, rekla je v.d. direktora JKP „Vidrak“ Ksenija Badem Nenadović.

Kamenitovac-1

„Када је у питању Каменитовац, дивља депонија је чишћена три пута, јер након првог чишћења дешавало се да ујутру затекнемо поново превелику количину смећа. У сарадњи са Градом и Одељењем за инфраструктуру и грађевинско земљиште, договорено је да се то поново чисти. На истој су постављене печурке, где је простор приведен правој намени, а то је градско аутобуско стајалиште. Поред печурки, ЈКП „Видрак“ је поставило и две клупе за путнике који ту чекају превоз, као и знак за забрањено бацање смећа и надам се да ће грађани то поштовати. Овим путем користим прилику да апелујем на грађане да свој кабасти отпад могу бесплатно одложити код нас на градској депонији, где ће бити постављена два контејнера од 5 кубика на самом улазу и тамо им нико као физичким лицима неће, нити може и сме наплатити депоновање смећа“, нагласила је в.д. директора ЈКП „Видрак“.

Kamenitovac-3

JKP „Vidrak“ je planom investicija nabavilo novi buldožer namenjen radu na gradskoj deponiji, kao i traktorsku prikolicu, koja će opsluživati Službu zelenila, a do kraja godine je u planu nabavka dva kamiona kipera.

„Nabavkom buldožera biće omogućen optimalan rad vozila koja prevoze otpad, kao i za održavanje puteva koji vode do dela deponije. Opredelili smo se za najneophodnije zbog nedostataka sredstava. Prethodna dva meseca zbog visokih tenmperatura suočili smo se sa velikim požarima u celoj Srbiji na deponijama i mi smo imali taj problem, s tim što smo uspeli da blagovremeno reagujemo. Naš buldožer koji je star preko 30 godina nas je izdao, tako da smo bili u problemu i morali smo da nabavimo novi buldožer, tačnije polovni, samo da bismo premostili taj period od današnjeg dana do početka rada Regionalne deponije „Kalenić“, na koju računamo da će biti u roku od 2, 3 godine osposobljena“, navela je Ksenija Badem Nenadović.

 

Izvor: http://leparecvaljeva.rs/

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.