ULAGATI U DOKAZANE SPORTSKE REZULTATE

Za predsednika Sportskog saveza Valjeva nedavno je izabran Predrag Branković, dugogodišnji profesor fizičke kulture, uspešan sportista i trener, poznat i kao dobar muzičar. Pored svih svojih obaveza, prihvatio je volontersko mesto predsednika SSV, uz ogromnu želju za unapređenjem sporta u Valjevu.

2866F6F4-1176-4446-AD38-3F684215B369Kao profesor fizičke kulture i trener, veoma ozbiljno razmišlja o neophodnosti sporta, i to u pogledu svih, počev od najmlađih, pa do osoba u trećem dobu. Takođe, smatra da sport treba da je znatno prisutniji u životu školske dece. Planovi Predraga Brankovića, predsednika Sportskog saveza Valjeva su veoma obimni i raznovrsni.

“Prvi planovi se odnose na uspostavljanje dobre komunikacije sa ustanovama fizičke kulture, Savezom za školski sport, kao i ostalim institucijama koje su vezane za sport dece i omladine u gradu, kao i za infrastrukturu, zatim sa članom Gradskog veća zaduženom za sport, a sve u  cilju sagledavanja mogućih pravaca razvoja sporta u Valjevu. Odnosno, za početak je važna dobra, intenzivna komunikacija među svima.”

4DD614A1-AA5B-4DFB-A574-14A290796D6FPrema Brankovićevom stavu, na osnovu zatečenog stanja sportske infrastrukture, Valjevo “hramlje” za gradovima slične veličine. Pristup treba menjati iz temelja da bi bilo moguće pratiti zahteve savremenog sporta.

“Za početak radi se renoviranje hale Partizan kod stare zelene pijace. U planu je da oživi vraćanjem predškolaca u sport u terminima pre podne, kao što je nekada bilo, osposobljavanjem sale za bazične sportove, za gimnastiku, dok bi posle podnevni termini bili ekonomski, za građanstvo, tako da taj objekat sam sebe izdržava. Takođe, koliko u ovom momentu mogu da sagledam, nova hala sportova je jedno od prioritetnijih pitanja, i nadam se da će biti rađena, što pre jer mnogo toga zavisi i od raspoložive infrastrukture, a hala sportova Valjevu je neophodna, i to prema svetskim olimpijskim standardima gde je moguće održavati velike i međunarodne utakmice. Valjevo je grad sporta, Srbija je država sporta, tako da je nova hala jedna neophodnost.”

D25F12B7-9A67-4336-A2C3-DBCACC4AC844Takođe među prvim zadacima je izrada nove Strategije za razvoj sporta u Valjevu jer je prethodna istekla. Pri tome treba forsirati sport kod mlađih kategorija čime bi stvorili bazu za prvoligaše, a novac ulagati u sportove koji daju rezultate, smatra Branković.

D85860F5-A602-48E5-A20E-E30475A6956A “Treba doneti realnu Strategiju za razvoj sporta. Naravno da treba da prati neke smernice republičke Strategije, ali treba ih prilagoditi našem gradu. Novi Zakon o sportu koji je usvojen 2016. godine kaže da treba ulagati u sport dece i mlađih uzrastnih kategorija, i u tom smislu da sredstva koja bi bila opredeljena za sport treba da budu usmerena za mlađe selekcije, da bi to postala baza klubovima, kasnije za pravljenje igrača i u prvim timovima. Naravno da ne možete u svakom sportu napraviti igrača na svakoj poziciji, odnosno moraju se neki igrači dovesti sa strane i platiti da bi valjevska deca učila i stasavala uz njih, a ne da čitava postava tima bude sa strane. Znači, gledati da to što se ulaže u klubove, ulažemo radi rezultata valjevske dece. Možda bi bilo dobro, pre početka izrade Strategije, oslušnuti klubove i videti sa čime oni raspolažu, a šta im nedostaje, koji su njihovi planovi, u kom smeru žele da razvijaju potencijale svojih sportista, tako da bi ostvarili realniju sliku čime raspolažemo i mogli bi pripremiti racionalnu finansijsku konstrukciju i realnu Strategiju.”

 

 Pored toga, novi predsednik, Predrag Branković navodi da bi bilo dobro, na kraju svake godine, sagledati rad svih klubova, koliko je uloženo u te selekcije kako bi dobili povratnu informaciju o ostvarenim rezultatima. Istovremeno, naglašava da treba usavršavati i trenerski kadar. Takođe, nakon prvog sagledavanja postojećeg stanja, smatra da ima puno projekata kojima Sportski savez Valjeva može da aplicira kod Sportskog saveza Srbije, kao i kod resornih ministarstava.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.