Uprkos velikoj zamućenosti, voda ispravna za piće

Usled elementarnih nepogoda koje su zadesile naš kraj u poslednjih 48 sati, došlo je do velike zamućenosti osnovnog izvorišta za vodosnabdevanje sa vrela Paklje, tako da se sada sirova voda zahvata većim delom sa reke Gradac. Direktor valjevskog “Vodovoda” Đorđe Milanović kaže da se za prečišćavanje vode trenutno zbog zamućenosti, koja je znatno veća nego u vreme poplava 2014. godine, koristi više hlora nego što je uobičajeno. Ono što je najvažnije je da je voda bakteriološki i hemijski ispravna i da može da se pije.

Fabrika za preradu vode na Pećini

 “Zamućenost sirove vode je veća za 1000 stepeni u odnosu na zamućenost koja je bila za vreme poplava i ona se sada zahvata sa Gradca. Taj postupak je uobičajen za ovakvu situaciju. Postrojenje je projektovano za preradu, a osoblje obučeno da upravlja ovim rizikom. Svi fizičko-hemijski i mikrobiološki  parametri vode u distributivnoj mreži su u potpunosti u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Radi što bezbednijeg proizvoda sadržaj hlora je nešto veći od uobičajenog, a kontrola uzoraka na mreži i postrojenju je udvostručena”, naglašava Milanović.

On kaže da bi situacija trebalo uskoro da se stabilizuje i da građani mogu da budu sigurni u ispravnost vode.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.