Uručena nagrada za najbolji putopis

Knjiga “Hilandar i Sveta Gora između mita i istorije” književnika Aleksandra B. Lakovića izabrana je kao najbolje putopisno ostvarenje za nagradu “Ljubomir P. Nenadović” koju, već šest godina uzastopno, uručuje Matična biblioteka iz Valjeva, sredinom septembra na svečanosti u Spomen – kompleksu u Brankovini.

Foto / Dragan Krunić

U znatnoj konkurenciji izbor najboljeg putopisnog romana za sezonu 2018/19. odabrao je žiri u sastavu: urednik časopisa Putopis, Vladimir Šekularac, prof. dr Radivoje Mikić i prof. dr Mihajlo Pantić, koji je, pored ostalog, u obrazloženju navodi da Hilandar i nadahnjuje i obavezuje, pa je tokom minulog vremena, od Domentijana do Ljubomira Simovića, jednog od prethodnih dobitnika ove nagrade, formirana cela biblioteka, posebno tematsko krilo posvećeno najznačajnijem srpskom duhovnom spomeniku, i da na sreću i dalje živi.

“Knjigom Hilandar i Sveta Gora između mita i istorije pesnik i književnik Aleksandar B. Laković – koji danas, na takođe povlašćenom mestu srpske tradicije i kulture, prima Nagradu Ljubomir P. Nenadović – produžuje, a moglo bi se reći i da do izvesne mere rekapitulira taj lepi, ponoviću, obavezujući niz, nastao uzduž duge i preduge ose vremena koje bi htelo da pređe u bezvremenost, u večnost. Ukrštajući istorijske slike iz najpovlašćenijeg i najznačajnijeg mesta srpske duhovne tradicije sa proživljenim, neposrednim, lirski osenčenim doživljajima i svedočenjima Aleksandar B. Laković je u knjizi Hilandar i Sveta Gora između mita iistorije sačinio naročit putopisno – istorijsko – poetski amalgam dostojan zahtevne teme”, rekao je prof. dr Mihajlo Pantić.

Foto / Dragan Krunić

Prema rečima profesora dr Mihajla Pantića svako će u nagrađenom putopisu pronaći nešto za sebe pri tome izdvajajući “Mesto gde su svi ravnopravni” pasus zanimljivog Lakovićevog zapisa.

“Svi posetioci na Svetoj Gori ponašaju (se) i čuvstvuju kao obični ljudi. Zapravo, svi su ravnopravni. I u molitvi i za trpezom. I u razgovoru. I u privremenim zaduženjima u manastiru. I u blagoslovima. I na putu po svetogorskim stazama i bogazama. Bez ikakvih titula i privilegija. Čak, pretpostavljam, i nosiocima takvih titula odgovara njihovo odsustvo. Ja se jedino ovde tako osećam.”

Foto / Dragan Krunić

Na svečanostiodržanoj u Brankovini povodom uručenja Nagrade za najbolje putopisno ostvarenje na srpskom jeziku, prisutne su pozdravili direktorka Matične biblioteke Ljubomir Nenadović, Violeta Milošević i član Gradskog veća zadužen za kulturu, Dejan Bogojević. Akademski glumac, Nikola Jezdić, pročitao je odlomak Monaški život iz nagrađenog putopisa. Početak svečanosti je ozvaničen himnom Bože pravde u izvođenju Isidore Lazarević, solistkinje hora Emanuil, čiji su članovi, sa dirigentom, profesorkom Milicom Stepanović Babamilkić, slavodobitnika pozdravili Mokranjčevom Devetom rukoveti i kompozicijom Dragana Šuplevskog Pošla moma na vode, dok su se učenici valjevskih srednjih škola nadmetali u kvizu znanja.

Foto / Dragan Krunić

Ovog septembra Nagrada “Ljubomir P. Nenadović” uručena je šesti put ovogodišnjem laureatu, Aleksandru B. Lakoviću, dok su prethodni dobitnici bili Milisav Savić, Radmila Gikić Petrović, Ljubomir Simović, Laslo Blašković i Stevan Tontić.

Facebook komentari

About SNEŽANA JAKOVLJEVIĆ KRUNIĆ

Prve uplive u novinarstvo načinila još u školskim sekcijama. Bila član Književne omladine Valjeva, zatim redakcije Omladinskog programa Radio Valjeva, pa Dnevne redakcije, gde radi do privatizacije JIP-a. Za valjevski Napred pisala rubriku "Oni dolaze" o mladim talentima. Bila dopisnik italijanskog časopisa Kolumbo, izdanja za Srbiju. Godinama rado sarađivala pri ostvarivanju Tešnjarskog glasonoše beležeći kulturno - socijalna zbivanja jednog od najlepših letnjih festivala, kao i "Valjevskog Jazz Festivala". Vodila novinarsku radionicu u Centru za kulturu. Smatra da je u nekim sredinama iluzorno razmišljati o karijeri, ali da na bilo kom mestu treba biti društveno odgovoran. Obzirom da je po struci ekonomista za poslove robnog prometa lako uočava kvalitet i voli da promoviše trajne vrednosti, te zbog toga 2017. godine prihvata da piše za Valjevska posla. Supruga sjajnog lika, blagoslovena sa dvoje divne dece.