Uskoro seča bolesnih stabala i pošumljavanje parka Pećina

Sa ciljem podizanja svesti javnosti i ukazivanje na važnost očuvanja životne sredine i zaštite životnih resursa, Savet za prirodne resure i zaštitu životne sredine GrO SNS Valjevo obeležio je Evropski dan parkova u valjevskom parku Pećina, najavljujući uskoro sprovođenje plana revitalizacije ovog našeg najvećeg parka, koji podrazumeva seču i uklanjanje oko 500 bolesnih stabala, a nakon toga i pošumljavanje ovog omiljenog šetališta Valjevaca. U uređenom delu parka Pećina ima oko 1.200 stabala, a na osnovu elborata koji su radili profesori sa Šumarskog fakulteta sa katedre za zaštitu šuma, procenjuje se da je oko 500 stabala lišćara i četinara za seču, jer je njihovo zdravstveno stanje jako loše. Iz Saveta za prirodne resure i zaštitu životne sredine GrO SNS Valjevo ističu da posetiocima parka, uprkos brojki bolesnih stabala, bezbednost nije ugrožena.

Savet za prirodne resure i zaštitu životne sredine GrO SNS Valjevo obeležio Evropski dan parkova / Foto: Valjevska posla

Kako je rečeno na konferenciji za medije, sa ciljem smanjenjem rezika od potencijalnih šteta, sva stabla svrstana su u 4 kategorije i u skladu sa tim obeležan brojevima od 1 do 4. Izrazito obolela stabla sa jasnim simptomima oštećenjima stavljena su u prve dve kategorije i biće posečena i uklonjena. U trećoj kategoriji nalaze se stabla sa mehaničkim oštećenjima i kod njih će se izvršiti orezivanje, dok su zdrava stabla smeštena u četvrtu kategoriju.

“Preko 30 godina niko se nije bavio pitanjem zdravstvenog stanja stabala u parku Pećina. Utvrđeno je da stabla fiziološki stara, njihov fitopatološki i entomološki proces je u katastrofalnom stanju i ugrožavaju život naših sugrađana. Prošlog leta je stablo lipe palo na kola u pokretu, desilo se takođe da je pod jakim naletom vetra stablo palo na dečji park. Ja ispred Saveta apsolutno dajem podršku Gradu da se to konačno reši”, kazao je Dragutin Kuzmanović, predsednik Saveta za prirodne resure i zaštitu životne sredine GrO SNS Valjevo.

Dragutin Kuzmanović, predsednik Saveta za prirodne resure i zaštitu životne sredine GrO SNS Valjevo / Foto: Valjevska posla

Biljana Pavlović, doktor biotehničkih nauka za zaštitu bilja i član Saveta za prirodne resure i zaštitu životne sredine GrO SNS Valjevo, detaljnije je objasnila koliko su stabla bolesna i koliko je revitalizacija parka Pećine urgentna. Prema njenim rečima, uzorci obolelih delova korena, grana i kore stabala prosleđeni su fitopatološkoj laboratoriji Šumarskog fakulteta u Beogradu i utvrđeno je da su najzačajniji prouzrokovači oboljenja lišćara i četinara fitopatogene gljive koje prouzrokuju razne vrste truleži drveta.

“Među njima je najznačajnija Perenniporia fraxinea koja prouzrokuje trulež drveta. Upravo je ta gljiva prouzrokovala pad stabla lipe prošlog leta pri čemu je pričinjena značajna materijalna šteta, ali na svu sreću niko nije bio povređen. Naime, nakon ostvarene infekcije, patgen se jako brzo razvija, pri čemu dolazi do potpune destrukcije kore, stabla gube oslonac i veoma lako padaju, a spolja izgledaju sasvim zdravo. Na brojnim stablima lipe, gorskog javora i divljeg kestena uočena je nekroza kore, na stablima pitomog kestena uočen je aktivan površinski kalusirajući rak kore. Što se tiče četianrski vrsta, najugroženiji je crni bor i najveća oštećenja prouzrokovali su ksilofagni insekti”, precizirala je dr Biljana Pavlović.

Prema njenim rečima, u parku Pećina je bezbedno boraviti, a seča bolesnih stabala će se vršiti po uregnitnosti.

“Bezbodno je biti u parku Pećina, ali moram priznati da smo na vreme odreagovaliLjudi su postavljali pitanja zašto nije sprečen pad stabla lipe prošle godine. Nije sprečeno zato što ta stabala površinski deluju veoma zdravo, a ustvari gube oslonac i lako padaju”, dodala je dr Biljana Pavlović.

Biljana Pavlović, doktor biotehničkih nauka za zaštitu bilja / Foto: Valjevska posla

Elaborat o zdravstvenom stanju stabala u parku Pećina, koji su radili profesori sa Šumarskog fakulteta sa katedre za zaštitu šuma, zvanično će biti gotov za dvadesetak dana. Nakon toga biće raspisana javna nabavka da se vidi ko će raditi revitalizaciju parka.

“Održavanje Pećine radiće JKP “Vidrak”, a ko će raditi revitalizaciju parka biće određeno putem javne nabavke. Ko god bude dobio na tenderu, moraju se maksimalno ispoštovati sve stavke iz elaborata. Dogovoreno je sa gradskim rukovodstvom da kako bude rađeno uklanjanje stabla, spuštanje težišta i orezivanje, da se paralelno radi plan pošumljavanja parka. Pećina neće ostati ogoljena”, kazao je predsednik Saveta za prirodne resure i zaštitu životne sredine GrO SNS Valjevo Dragutin Kuzmanović.

Park Pećina / Foto: Valjevska posla

Kuzmanović je pojasnio da je Pećina park šuma i da je u vezi za održavanje šuma grada Valjeva pod ingerencijom JP “Agrorazvoj”, a da je za održavanje ostalih gradskih parkova i drveća na ulicama  zaduženo gradsko zelenilo i JKP “Vidrak”.

“Javno preduzeće “Agrorazvoj” održava šume grada Valjeva i između ostalog park Pećinu. Do sada je bio problem da se park Pećina unese u osnovu gazdovanja šuma grada Valjeva i to je rešeno. Ta osnova se nalazi u Ministarstu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ona čće biti usvojena u najkraćem mogućem roku. Nju potpisuje direktno ministar i zbog toga se nije znalo da li park Pećina ulazi u tu osnovu ili ne. Sada kada je ušao zvanično u tu osnovu, “Agrorazvoj” će preuzeti da održava i da radi sanaciju Pećine”, pojasnio je Dragutin Kuzmanović.

Kako je još rečeno medijima, Savet za prirodne resure i zaštitu životne sredine GrO SNS Valjevo je nedavno formiran, u njegovim redovima ima dosta stručnih lica, i u okviru proširenja delatnosti Saveta planirano je praćenje zdravstvenog stanja i ostalih stabala u gradu, mimo parka Pećine.

“Prvi korak koji radimo je da podržimo gradsko rukovodstvo da se revitalizuje park Pećina, a planiramo u najskorije vreme da rešavamo i identičan problem na Divčibarama, prevashodno sa bolesnim stablima oko ski staze Crni vrh”, najavljeno je na konferecniji za medije Saveta za prirodne resure i zaštitu životne sredine GrO SNS Valjevo.

 

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.