Uspešno završen program rada Savetovališta za trudnice i porodilje

U senci pandemije Korona virusa u otktobru je u Valjevu počelo sa radom Savetovalište za trudnice I porodilje. Kroz rad ove ustanove do kraja decembra prošlo je tridesetak žena sa kojima su obrađivane različite teme od značaja za process pre, za vreme I posle trudnoće. Prema rečima rukovodioca Nikole Savića sama činjenica da se program sprovodi u izazovnim vremenima dodatno je motivisala sve članove tima- Imajuću vidu odluku Kriznog štaba da nema okupljanja više od 5 lica primorani smo bili da da aktivnosti sprovodimo online, a po potrebi da zakazujemo individualne konsultacije. Cilj rada savetovališta je pružanje zdravstveno vaspitnih intervencija i edukacije navedene populacije žena, u svrhu podizanja nivoa zdravstvene prosvećenosti i usvajanja preventivnih mera i aktivnosti koje doprinose zdravstvenom potencijalu trudnica i porodilja.

Pored profesora Savića sa trudnicama i porodiljama su radili Bojana Vasić Nastavnik zdravstvene nege, dr Aleksandra Vesić stomatolog, Milica Pavlović dipl defektolog, Marijana Milošević nastavnik zdravstvene nege u pedijatriji.

Ciljna grupa su žene generativnog doba. Redovnim pohađanjem edukacija i konsultacijom sa stručnim timom savetovališta, žene će steći brojne informacije o zdravstvenoj kulturi, fiziologiji trudnoće i porođaja, stilu života u trudnoći, vežbama u trudnoći, pripremi za porođaj, postporođajnoj nezi majke i novorođenčeta, dojenju, ali i o svim drugim pitanjima u vezi sa zdravljem majke i bebe, ali i porodice u celini.

Za kraja program u pripremi je i štampani material koji će objediniti sve teme koje su savladane tokom obuke, tako da će polaznice moći da se samostalno podsete saveta stručnjaka.

Ovaj program realizovan je u saradnji Gradske uprave grada Valjeva, Udruženje za istraživanje i razvoj, Poslovni inkubator Valjevo i Univerziteta Singidunum, Fakulteta zdravstvenih i poslovnih studija Valjevo, , a sve uz podršu Kabineta Ministra bez portfelja zaduženog za populacionu politiku.

Rad u savetovalištu realizovan  je kroz sledeće zdravstveno vaspitne strategije:

Ako je suditi prema benefitima rada Savetovališta od oktobra do decembra ove godine nije teško poverovati da će se iznaći model da rad ove ustanove postane permanentan na zadovoljstvo korisnica.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.