Usvojene izmene Uredbe o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica i cene naftnih derivata

Na sednici Vlade Republike Srbije, koja je održana 30. septembra,  usvojena je Uredba o izmenama Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, Uredba o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte i Odluka o izmeni odluke o privremenoj zabrani izvoza mleka i proizvoda od mleka.

Vlada-Republike-Srbije

Kako bi zaštitila tržište i sprečila deformacije u formiranju cena koje su važne za snabdevanje potrošača, Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici usvojila Uredbu o izmenama Uredbe o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica.

Zbog rasta cene stočne hrane, bilo je neophodno korigovati cenu svežeg pilećeg trupa. Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“, a važi do 31. oktobra 2022. godine.

Izmenjena je i Odluka o privremenoj zabrani izvoza mleka i proizvoda od mleka, te je produžena za još 30 dana u cilju ublažavanja posledica i sprečavanja kritične nestašice mleka i proizvoda od mleka.

Takođe, usvojena je izmenjena Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte, imajući u vidu da je tržište još uvek nestabilno i da je neophodno produžiti period važenja ograničenja cena tih proizvoda. U skladu sa članom 3. stav 4. Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte („Sl. glasnik RS“, br. 110/22), utvrđuje se najviša maloprodajna cena derivata nafte za period od 15 časova 30. septembra 2022. godine do 15 časova 7. oktobra 2022. godine, i to za:

EVRO DIZEL, u iznosu 213,00 dinara za jedan litar i
EVRO PREMIJUM BMB 95 u iznosu 172,00 dinara za jedan litar.

Takođe, u skladu sa članom 3. stav 5. navedene uredbe, obaveštavaju se privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava da su dužni da utvrđene maloprodajne cene derivata nafte primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.