Euro Lithiumu zabranjeno korišćenje poljoprivrednog zemljišta u Šušeoci i Lukavcu

Prema rešenjima inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kompaniji Euro Lithium Balkan (ELB) zabranjeno je korišćenje poljoprivrednog zemljišta od prve do pete klase u nepoljoprivredne svrhe u Šušeoci i Lukavcu. Advokat Sreten Đorđević, pravni zastupnik meštana ovih valjevskih sela okupljenih u Narodni pokreta “Marš sa Kolubare”, podneo je još u novembru prošle godine prijavu republičkoj inspekciji za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ukazujući na sumnju na nezakonito poslovanje kompanije ELB  u okviru primenjenih geoloških istraživanja u valjevsko-mioničkom basenu i na teritoriji Valjevo – Sever. Kako ističe Đorđević, rešenje koje je donela inspekcija, jedno je od prvih rešenja takve vrste protiv rudarskih kompanija.

Advokat Sreten Đorđević

Prema rečima advokata Sretena Đorđevića, iz inspekcijkog nadzora utvrđeno više nezakonitosti u radu ove kompanije, što bi se moglo svesti na činjenicu da kompanija Euro Lithium Balkan godinama unazad na poljoprivrednom zemljištu, od prve do pete klase, izvodi građevinske i rudarske radove, što je apsolutno zabranjeno zakonom.

“Iz kompanija Euro Lithium Balkan nisu pribavila odgovarajuće dozvole, niti su imala rešenja o promeni namene tog zemljišta. Gledajući iz ugla propisa o poljoprivredi, sve što su radili na terenu radili su potpuno divlje, na šta nisu imali prava. Ne samo što su kopali bušotine i radili određena geološka istraživanja, ima podataka o tome i da su za potrebe tih istraživanja trasirali puteve u dužini od više stotina metara na obradivom zemljištu”, kazao je advokat Đorđević, naglasivši da je celokupno zemljište u dolini reke Kolubare, koje je prve, druge i treće klase, dakle najkvalitetnije kategorije, protivzakonito okupirano od strane kompanije Euro Lithium Balkan.

Protest-Rudnik-Lukavac-EL-14

Advokat Sreten Đorđević na jednom od protesta “Marša s Kolubare” u Lukavcu / Foto: Valjevska posla

Đorđević je dalje kazao da je inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede konstatovala da su dokazi koji su prikupljeni u ovom postupku inspekcijskog nadzora i kontrole bili dovoljni da se potvrdi njihova sumnja da su istražne bušotine sadržale u sebi otpadne rudarske vode sa više stotina puta povećanom koncentracijom bora od dozvoljene.

“A, takvo zemljište nije moguće više upotrebljivati za poljoprivrednu proizvodnju”, ukazao  je Đorđević.

Zbog potrebe preduzimanja hitnih mera radi sprečavanja ili otklanjanja opasnosti po život ili zdravlje ljudi, imovinu veće vrednosti, životnu sredinu, biljni i životinjski svet, inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rešenja je dostavila nadležnima u Ministarstvu rudarstva i energetike, Odeljenju rudarske i geološke inspekcije, Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, Sektoru za vanredne situacije, Odeljenju za vanredne situacije u Valjevu, Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine, Ministarstvu za zaštitu životne sredine, načelniku Kolubarskog upravnog okruga, Inspekciji rada, građevinskoj i sanitarnoj inspekciji i Republičkoj direkciji za vode.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.