Uvođenje sistema „Amber alert” najkasnije do novembra

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Danilo Stevandić izjavio je da će najkasnije do početka novembra u Srbiji biti uveden u upotrebu sistem ranog uzbunjivanja u slučaju nestanka dece – „Amber alert”.

Amber alert

Stevandić je, na konferenciji „Sistem ranog uzbunjivanja u slučajevima nestanka dece u Srbiji: Procena stanja i mogućnosti”, koju je organizovalo udruženje „Astra”, istakao da je posvećenost bezbednosti svakog deteta i pronalaženje načina kojima ćemo biti efikasniji u pronalaženju nestale dece potvrđena, između ostalog, i kroz opredeljenost MUP-a za uvođenje sistema „Amber alert”.

On je podsetio na to da je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić u februaru ove godine oformio Tim za uvođenje „Amber alert” sistema, u čijem su sastavu predstavnici više resornih ministarstava, Centra za nestalu i zlostavljanu decu i udruženja „Astra”.

Zadatak tima je, kako je istakao, da se razmotre uporedno-pravna rešenja i pronađu najbolje prakse kako bi u našoj zemlji zaživeo sistem „Amber alert”, koji bi bio prilagođen našem pravnom sistemu i društvu.

Prema njegovim rečima, do sada su održana dva sastanka tima, na kojima je utvrđen plan aktivnosti, pri čemu je vođena diskusija o analizi početnog stanja i rešenjima uporednog zakonodavstva i prakse, kao i o definisanju kriterijuma za aktiviranje „Amber alert” sistema.

Državni sekretar je naglasio da je za MUP od izuzetne važnosti da sa organizacijama civilnog društva i svim zainteresovanim subjektima u zajednici gradi partnerske odnose i vodi otvoren dijalog o svim temama od značaja za bezbednost pojedinaca i društva u celini.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.