Uvozimo radnike iz Turske, Bangladeša…

Od početka godine, zaključno sa septembrom mesecom, Nacionalna služba za zapošljavanja – Filijala Valjevo izdala je 107 radnih dozvola stranim državljanima na području Kolubarskog okruga. Među njima ubedljivo je najviše radnika iz Turske, potom iz Bangladeša. Što se tiče delatnosti u kojima stranci rade, prednjači građevinska industrija.

Nacionalna-sluzba-za-zaposljavanje-NSZZ-Valejvo-3

Zgrada Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijale Valjevo / Foto: Valjevska posla

Prema podacima ovdašnje Filijale za zapošaljavanje, u periodu od 1. januara do kraja seprembra primljeno je 42 prijave potrebe za zapošljavanjem stranih državljana za 367 lica, pretežno iz oblasti građevinasrtva. Od toga, radne dozvole dobilo je 107 stranih državljana. Najviše je državljana Turske, njih 75. Iz Bangladeša ima 10 lica, iz Kine 5, iz Rusije 4, iz Italije 2 osobe. Po jednog radnika valjevska Filijala beleži iz Austrije, Belorusije, Ukrajine, Dominikanske Republike, Sudana, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Makedonije. Pretežno je reč o građevinskim radnicima, rukovaocima građevinskih mašina i vozačima.

Na listi 107 lica, njih čak 63 je bez zanimanja i stručne spreme (I SSS – NK). Dvanaest osoba ima zanimanje fasader, građevinskih keramičara ima 5, koliko i prodavaca sa IV stepenom stručne spreme. Slede zanimanja armirač – 3, tesar i prodavac (III SSS i KV) po 2. Po jedno lice se beleži sa zanimanjem: mehaničar, mašinista, mašinbravar (III SSS i KV), poljoprivredni tehničar za proizvodnju bilja (IV SSS), tehničar drvoprerađivačke tehnologije, mašinski tehničar – konstruktor  (IV SSS), vozač teretnog motornog vozila, ekonomski tehničar  (IV SSS), poslovni sekretar, ekonomista za robni promet u trgovini  (VI – 1 SSS), nerazvrstani ekonomisti VI – 1 kategorije složenosti, ekonomista, profesor španskog jezika i književnosti, diplomirani inženjer građevinarstva  (VII – 1 SSS) / master inženjer građevinarstva, master turizmolog, diplomirani ekonomista za opštu ekonomiju, bankarstvo i finansije  (VII – 1 SSS), diplomirani ekonomista.

NSZ-Filijala-Valjevo-1

Foto: Valjevska posla

Uslov za dobijanje dozvole za rad po osnovu zapošljavanja jeste da na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nema lica sa kvalifikacijama koje poslodavac zahteva za rad na poziciji na kojoj se zapošljava stranac.

“Ukoliko zahtev podnose poslodavci za zapošljavanje stranih državljana, oni su u obavezi da podnesu prijavu potrebe za zapošljavanje Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Nakon uvida u bazu podataka, ukoliko se na evidenciji nalaze domaći državljani, koji ispunjavaju uslove za rad kod poslodavca na tom radnom mestu, isti imaju prioritet u zapošljavanju u odnosu na stranog državljanina. U slučaju da strani državljanin, ili član uže porodice, podnosi zahtev za ličnu radnu dozvolu, isti može biti zaposlen kod bilo kog poslodavca, uz ispunjavanje svih zakonom propisanih uslova”, pojašnjavaju iz Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale u Valjevu.

Za period od 01. januara do 18. oktobra 2022. godine produženo je 28 radnih dozvola stranim državljanima.

“Poslodavci podnose zahteve za radnu dozvolu za zapošljavanje prema sedištu poslodavca, a lična radna dozvola se podnosi prema mestu prebivališta lica. Dozvola se izdaje za period naznačen u zahtevu za izdavanje dozvole, a najduže za period utvrđen Zakonom o zapošljavanju stranaca i period za koji traje boravak stranca”, navode iz valjevske Filijale NSZ.

NSZ-Filijala-Valjevo-3

Ulaz u Filijalu Nacionalne službe za zapošljavanje u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Boravišna i radna dozvola potrebne su svim strancima koji rade u Srbiji, a te dozvole međusobno se razlikuju po pravnom osnovu za njihovo izdavanje. Prema Zakonu o zapošljavanju stranaca, strani državljani moraju dobiti boravišnu dozvolu od MUP-a, a onda i radnu dozvolu od Nacionalne službe za zapošljavanja, koju za njih pribavlja poslodavac koji ih angažuje.

Zakon o strancima i Zakon o zapošljavanju stranaca pretrpeli su brojne izmene 2019. godine. Jedna od najznačajnijih izmena Zakona o strancima bila je mogućnosti apliciranja za vizu za duži boravak po osnovu zapošljavanja, tzv. “D” vizu. Ta nova viza omogućava strancima da borave i rade u Srbiji u periodu od 90 do 180 dana, uz mogućnost produženja, bez obaveze prethodnog sticanja dozvole za privremeni boravak.

Kada stranci steknu uslove za zapošljavanje, ili samozapošljavanje, oni stiču i ista prava i obaveze kao i domaći radnici, odnosno na njih se onda primenjuje Zakon o radu.

 

M.P.M.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.