Komunalna policija posle 5 godina konačno dobija Strateški plan!

Iako je prvi Strateški plan valjevske Komunalne policije prema zakonu trebalo da bude izrađen još pre 5 godina, tek sada se radi na njegovoj izradi, saznaju Valjevskaposla. Novopostavljena načelnica Odeljenja komunalne policije Milica Petković za naš portal kaže da je po stupanju na dužnost načelnika videla da Strateški plan opšte ne postoji, iako je to bila zakonska obaveza, kao i da Godišnji planovi takođe nisu pripremani! Reč je osnovnim aktima, koji su smernica rada Komunalne policije i koji u znatnoj meri olakšavaju posao ovog odeljenja, ali i dovode do poboljšanja celokupne komunalne slike grada.

„Odgovor na pitanje zašto Strateškog plana još uvek nema mene ne zanima, jer smo već na izmaku 2016. godine, kada bi bilo realno da je u pripremi već treći Strateški plan. Kao načelnik Odeljenja komunalne policije tu sam da stvari rešavamo tako što ćemo uz stručnu pomoć policije i uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova tek sad krenuti u pripremu prvog Strateškog plana za period od 2017. do 2021. godine i shodno odredbama Zakona o komunalnoj policiji uputiti ga Gradskom veću na razmatranje i usvajanje“, kaže Milica Petković.

Valjevo

(Milica Petković, načelnica Odeljenja komunalne policije)

Sa dolaskom nove načelnice potegnuto je pitanje prvog Strateškog plana, čija je izrada kako saznajemo sad u finalnoj fazi. Tokom sledeće nedelje plan će biti upućen načelniku Gradske uprave, a onda i Gradskom veću. „Uz elemente kao što su analiza trenutnog stanja, vizija kakvu komunalnu policiju želimo, najobimniji deo posla je plan razvoja i aktivnosti da bi se postigao željeni cilj. Pravi strateški plan u sebi sadrži i  merljive pokazatelje njegove realizacije, ostavlja mogućnost izmena u odnosu na date okolnosti itd. U ovom prvom Strateškom planu generalno su utvrđene osnovne smernice, dok ćemo posebnim, godišnjim planovima, ali i konkretnim planovima na nivou samog odeljenja, razrađivati potrebne aktivnosti“, pojašnjava načelnica.

Ona ističe još da je važno da cela gradska uprava shvati značaj jednog ovakvog akta i da se na svim nivoima u upravi primenjuju organizacioni, kadrovski i razvojni elementi iz strategije, ne samo ove, nego i svake druge koju grad poseduje, jer se na taj način postavljaju standardi. „Ako imamo u vidu da ova četvorogodišnja strategija nije, ili ne bi trebalo da bude „mrtvo slovo na papiru’“, onda u tom periodu, u zavisnosti od okolnosti, i sama strategija biće podložna izmenama. Prednost donošenja jednog ovakvog dokumenta je što otvara put ka definisanju komunalnih problema grada, pokazuje postojeće probleme i daje rešenja za njihovo rešavanje“, kaže za naš portal načelnica Odeljnja komunalne policije Milica Petković.

Predlog Strateškog plana komunalne policije, uz prethodno pribavljeno mišljenje načelnika Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove, upućuje se Gradskom veću na razmatranje, a zatim i  Skupštini grada na dobijanje saglasnosti. Time je završen prvi korak. Potom sledi priprema Godišnjeg plana za 2017. godinu, koji prolazi kroz istu proceduru.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.