Valjevcu Dušanu Vidakoviću nagrada za aforistiku

Autor iz Valjeva Dušan Vidaković ovogodišnji je dobitnik književne nagrade “Dušan Vojinović”, najznačajnije prateće manifestacije muzičkog festivala “Rock Village” koji se održava u Banatskom Sokolcu nadomak Vršca.

Ustanovljeno u znak sećanja na književnika Dušana Vojinovića (1952-2009), koji je rođen u Banatskom Sokolcu, ovo priznanje ima bijenalni karakter, odnosno jedne godine dodeljuje se za aforistiku, a naredne za poeziju, budući da se pisac čije ime nosi bavio upravo tim dvema književnim formama. Vidakoviću je nagrada pripala za satirične aforizme publikovane na stranicama štampanih medija “Politika”, “Književne novine”, “Jež” i “Ilustrovana Politika”, kao i u referentnim antologijima “Aforizmi i aforističari” za 2017. i 2018. godinu.

Prepoznatljiv kao autentičan i regionalno relevantan događaj iz domena popularne kulture, “Rock Village” već deceniju i po, uz koncerte poznatih, ali i neafirmisanih imena rok, rege, bluz, fank i elektronske muzike na dve scene, veliku pažnju poklanja i nizu programa sa područja drugih umetnosti i društvenog aktivizma. Tako su ovog avgusta i aforizmi Dušana Vidakovića govoreni u udarnom terminu na “Main Stageu”, pred desetak hiljada posetilaca, uoči nastupa gitariste Vlatka Stefanovskog i Rock Symphony.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.