Ana Frank – istorija za sadašnjost

Edukativna debatna mreža Otvorena komunikacija u saradnji sa Kućom Ane Frank (Holandija) i Gradskom upravom Grada Valjeva, poziva vas na svečano otvaranje putujuće izložbe pod nazivom „Ana Frank – istorija za sadašnjost”, koja će biti upriličena u ponedeljak, 24. oktobra, u Narodnom muzeju Valjevo u 19 časova.

Valjevo

Putujuća izložba „Ana Frank – istorija za sadašnjost“ do sada je obišla više od 300 lokacija u celom svetu, a u Srbiju je došla u sklopu projekta „Historija, Istorija, Povijest – lekcije za sadašnjost“, koji Otvorena komunikacija sprovodi pod pokroviteljstvom Kuće Ane Frank iz Holandije, a u saradnji sa partnerima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije i lokalnim sponzorima. Prvo predstavljanje imala je u aprilu u Beogradu, sada će biti prikazana i pred publikom u Valjevu, gde će gostovati do 11. 11. 2016.

Kroz 32 panoa, izložba donosi priču o sudbini Ane Frank, jevrejske devojčice koja je život izgubila u logoru u Drugom svetskom ratu. Izložba je opremljena retkim fotografijama zabeleženim tokom Aninog života i isečcima iz njenog dnevnika koji je pisala tokom dve godine skrivanja u tajnom skrovištu  u Amsterdamu.

Cela postavka zasniva se na vršnjačkoj edukaciji. Trening za vršnjačke vodiče kroz izložbu održava se 22-23.10. u prostorijama Narodnog muzeja Valjevo, a vode ga licencirani treneri Otvorene komunikacije. Obučeni učenici srednjih škola iz Valjeva sprovodiće zainteresovane grupe svojih vršnjaka kroz izložbu tokom narednih dana njenog gostovanja.

Originalnoj postavci pridruženo je sedam lokalnih panoa, kreiranih u okviru HIP projekta po originalnoj metodologiji koju je patentirala Kuća Ane Frank. Oni prikazuju istorijska dešavanja iz proteklih 70 godina u Srbiji i regionu, obeleženih brojnim konfliktima i podelama. Mladi posetioci će kroz ovaj deo izložbe moći da se upoznaju sa ličnostima i događajima o kojima ne mogu saznati iz školskih udžbenika.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.