ČARTER LETOVI U DIVCIMA UZ POMOĆ GRADSKE UPRAVE

Valjevo

Ne treba posebno naglašavati kakvu sve ulogu u privrednom i turističkom razvoju našeg kraja može da odigra Aerodrom „Valjevo” poznatiji kao Aerodrom „Divci”. O tome se godinama unazad polemisalo i razgovaralo, ali ništa po tom pitanju nije urađeno.

Valjevo

Novoformirana vlast vidi ogroman potencijal u kojem Valjevo i cela njegova okolina mogu imati samo benefit i što je najvažnije, Grad Valjevo kao manjinski vlasnik oko 4% deonica u preduzeću „Aerodrom” želi konkretno da pomogne.

Valjevo

Sa ciljem da se započne revitalizacija aerodroma, koji ima najbolju travnatu pistu u Srbiji, u Divcima je održan prvi ozbiljan sastanak gradonačelnika dr Slobodana Gvozdenovića, njegovih pomoćnika Miroslava Pimića i Saše Simića i člana Izvršnog veća Nikole Popovića sa predsednikom preduzeća „Aerodrom“ i direktorom Aero kluba „Valjevo” Miroslavom Maksimovićem, suvlasnicima firme za servisiranje sportiskih aviona i helikoptera „Aero 3 Aviation“ Jankom Bunčićem i Bratislavom Biončićem, kao i Miloradom Matićem, vlasnikom kompanije „Aero East Europe“ iz Kraljeva.

Valjevo

Tim Gradske uprave predvođen gradonačelnikom izrazio je punu spremnost za saradnju, ponudio pomoć Grada Valjeva i izneo konkretne predloge kako će izgledati prvi koraci saradnje. Krajnji cilj je osposobljavanje aerodoroma u Divcima za međunarodne dolaske i polaske, dakle da se stvore svi uslovi da aerodorom bude potpuno funkcionalan za tzv. generalnu avijaciju. To u prevodu znači da će u Divce početi da sleću i iz njega poleću čarter letovi.

Valjevo

Idealna geografska pozicija, najbolja travnata pista u Srbiji i dobra infrastruktura učiniće Divce jednim od najfrekventnijih aerodroma tog tipa u regionu, jer poslovni i turistički svet vapi za oživljavanjem mnogih avio ruta. Valjevo može, mora i želi da iskoristi potencijal ovog našeg aerodroma, koji se nažalost decenijama ignoriše i koji je sve vreme opstajao zahvaljujući grupi entuzijasta vezanim za Aero klub i ulaganjem njihovih ličnih finansijskih sredstava.

Piloti koji upravljaju avionima kapaciteta desetak putnika i kompanije koje imaju čarter letove, imaju velike birokratske poteškoće pri sletanju na aerodrom „Nikola Tesla“, gde se prioritet daje velikim putničkim avionima. Administracija, koja je u Evropi za manje putničke letove proceduralno olakšana, iziskuje velika vremenska zadržavanja na surčinskom aerodromu, čime se gubi na prednosti odabira i korišćenja usluga čarter letova. Tako da će aerodrom u Divcima u startu dobiti prednost, jer će biti usko profilisan samo za letove sa malim brojem putnika, kojima će carina i pogranična policija biti na raspolaganju po zahtevu i neće biti čekanja.  

Valjevo

Prema rečima gradonačelnika dr Slobodana Gvozdenovića, jedriličarstvo će se kao sport koji ima svoje poklonike u Valjevu naći odmah u novom gradskom budžetu. Dakle, obezbediće se početna sredstva, radiće se na pokretnju sekcija u školama, promociji obuke i letenja sportskih pilota i jedriličara, koja je inače već u ponudi Aero kluba u Divcima. To je prvi korak koji će Gradska uprava napraviti u početnoj fazi rešavanja problema preduzeća „Aerodrom“. Što se tiče glavnog cilja i projekta – pretvaranja sportskog aerodroma u Divcima u putnički i privredni, konstatovano je da infrastruktura postoji, da se pitanje organizovanja carine i pogranične policije ne postavljaju kao probem, ali da se svaki zakonski, pravni i administrativni deo treba temeljno ispratiti, jer je projekat jako bitan, a kad se postave zdrave osnove i jaki temelji rezultat je zagarantovan.

Valjevo

Učesnici sastanka u prostorijama Aero kluba u Divcima oformili su radnu grupu, koja će se sastajati jednom mesečno po pitanju sagledavanja prvih rezultata, postavljanja novih ciljeva i zajedničkog rešavanja.

Predsednik skupštine preduzeća „Aerodrom” i direktor Aero kluba „Valjevo” Miroslav Maksimović zahvalio se kako je rekao „jedinoj brojnoj gradskoj delegaciji” koja je posetila aerodrom u Divcima i koja je pokazala ozbiljan pristup problemu i izuzetnu kooperativnost.

Valjevo

Miroslav Maksimović, predsednik skupštine preduzeća „Aerodrom” i direktor Aero kluba „Valjevo”

Na 12 kilometara od Valjeva, divački aerodrome opremljen je jednom pistom koja je dugačka 1.250 metara, a široka 50 metara. Travnata pista, koju piloti izuzetno hvale i izdvajaju od ostalih u Srbijii, prostire se pravcem 08/26 i nalazi se na nadmorskoj visini od 147 metara. JP “Aerodrom” osnovano je 1996. Godine. Najveći akcionar preduzeća je Aero klub „Valjevo“ sa 41,72% akcija. Sledi firma „Markant” koja je od „Termoelektra” otkupila 23,89% akcija, zatim „Ikar” sa 16,64% i „Vujić Valjevo” sa 13,68%. Grad Valjevo ima 2,76 odsto akcija, JP Valjevo-turist 1,05% i „Krušik” 0,26% akcija.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.