Danas je poslednji dan za registraciju stambenih zgrada i izbor upravnika.

Rok da se stambene zgrade registruju u stambene zajednice i stanari sami izaberu upravnike ističe danas.

Ukoliko to stanari sami ne učine zgrade će dobiti prinudne upravnike.

Valjevo
Registrovanje zgrada biće moguće i posle 12. decembra sve dok se ne uvede prinudna uprava, kada će prinudni upravnik registrovati zgradu.

Postavljeni rok znači da tada može da počne inspekcijski nadzor, što znači da inspektor može da proveri da li je zgrada registrovana i da li je izabrala upravnika, a ako to nije učinila biće ostavljen rok do 30 dana kao i nalog da zgrada postupi u skladu sa zakonom.

Odluku o visini naknade koju će stanari plaćati u slučaju prinudne uprave donosi opština, a ona će biti i u obavezi da osnuje preduzeće za održavanje zgrade, kome će biti poverena briga o uređenju zgrade u slučaju prinudne uprave.

U Srbiji, prema podacima iz katastra nepokretnosti ima skoro 40.000 zgrada. I do sada je registrovano oko 50 odsto zgrada.

Od juna kada je počela obuka za profesionalne upravnike, od 750 njih koji su prošli obuku 400 je položilo ispit, a u toku je decembarski rok gde je prijavljeno 254 kandidata.

 

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.