Valjevo danas najzagađeniji grad u svetu! Oglasio se Zavod za javno zdravlje uz preporuke za ponašanje građana!

Danas je Valjevu zabeležena ekstremno visoka koncentracija PM 2,5 čestica i kao grad smo zauzeli neslavno 1. mesto u svetu sa 348 µg/m³ tih čestičnih materija prečnika manjeg od 2,5 mikrometara, što je oko 3% prečnika ljudske dlake. Valjevo je tim rezultatom  ispred Delhija, koji beleži čak skoro 90 µg/m³ manje od našeg grada (259 µg/m³). Treći najzagađeniji grad u svetu dans je bila Tuzla sa 225 µg/m³. Pored Valjeva, na listi 10. najzagađenijih gradova sveta, danas su se našla još tri skrpska grada: Novi Pazar (202 µg/m³), Niš (178 µg/m³) i Čačak (159 µg/m³).

Aerozagađenje - Valjevo (2)

Aerozagađenje u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Zavod za javno zdravlje Valjevo izdao je saopštenje za javnost zbog povećane koncentracije PM 2,5 i PM 10 čestica u našem gradu.

Valjevski Zavod za javno zdravlje preporučuje sugrađanima:

– da ne izlaze napolje ukoliko ne moraju,

– da smanje fizičku aktivnost na otvorenom

– da nose zaštitne maske

– da obrate posebnu pažnju na osetljivu populaciju, decu i hronične bolesnike

– da uzimaju redovnu terapiju.

Valjevo - Aerozagađenje (3)

Aerozagađenje u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Ovo je prvi put otkako u Valjevu postoji zvaničan monitoring kvaliteta vazduha da su gradske nadležne službe javno upozorile javnost na prekomernu zagađenost vazduha, odnosno uputile preporuku građanstvu na ponašanje u slučaju visokih koncentracija suspendovanih PM čestica.

M. P. M

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.