“Emanuil” u Loreti

Festival horova ’’Rassegna Internazionale Lauretata’’ u Italiji je prestižna manifestacija međunarodnog karaktera. Festival je posvećen Presvetoj Bogorodici i prvi put je održan pre 58 godina.  Ove godine od prijavljenih preko sto horova, prema rigoroznim propozicijama, odabrano je svega šest, a među njima i hor ’’Emanuil’’ iz Valjeva.

Valjevo

Taj podatak dovoljno govori o uspehu hora ’’Emanuil’’ koji broji od 16 do 20 članova, uključujući i dirigenta, Vanju Urošević, profesorku u Muzičkoj školi ’’Živorad Grbić’’, koja povodom učešća na Festivalu u Loreti naglašava da je reč je o festivalu duhovne muzike na kojem horovi promovišu tradicionalnu muziku države iz koje dolaze

“Mi smo se jednostavno prijavili za učešće, poslali nekoliko snimaka duhovnih pesama u izvođenju ’’Emanuila’’ uz predlog programa, u skladu sa propozicijama, ukupnog trajanja oko 120 minuta. Do ove godine mogućnost da učestvuju na Festivalu dobijalo je 12 horova godišnje. Međutim, prema rečima organizatora, iz finansijskih razloga, broj učesnika je duplo smanjen. Nama je izuzetna čast da smo prošli selekciju organizatora, koordinatora i umetničkog direktora i da je ’’Emanuil’’ prošao u najuži izbor za učešće’”, ističe dirigent Vanja Urošević. Iako Festival u Loreti nije takmičarskog karaktera, možemo smatrati da je ’’Emanuil’’ među šest najuspešnijih, pored svetskih horova koju su činili raskošnu konkurenciju. Na visok renome Festivala ukazuje i činjenica da nastupe, kao i završni koncert, uživo prenose na nacionalnoj televiziji RAI 1, kao i da tu emisiju preuzimaju određene tv kuće širom sveta.

Pored jednog hora iz Italije, ovogodišnji učesnici su iz Belorusije, Ukrajine i Češke, dok je uz ‘’Emanuil’’ iz Valjeva, Srbiju predstavljao i hor ‘’Obilić’’ iz Beograda. Tokom četiri dana članovi hora ‘’Emanuil’’ održali su osam nastupa u bazilici u Loreti, zatim na otvorenom, potom u teatru i u manastiru gde su pevali pravoslavne duhovne pesme.

“Na Festivalu smo se predstavili izvođenjem šesnaest kompozicija domaćih autora, Mokranjca i Stankovića, kao i delima ruskih kompozitora Česnokova, Grečanova i Dimitrija Bortnjanskog, ali i pevanjem tri kompozicije tradicionalne muzike iz centralne i sa juga Srbije, kao i iz Vojvodine”, kaže dirigent Vanja Urošević.

Upravo nastup na jednom od velikih gradskih trgova osmišljen je tako da su prilikom izvođenja tradicionalne narodne muzike bili odeveni u narodnu nošnju, a potom su promovisali proizvode karakteristične za podneblje odakle dolaze. Za tu priliku Valjevci su odabrali duvan čvarke, slatko od šljiva i domaću rakiju.

Valjevo

Podsećamo, hor ‘’Emanuil’’ je osnovan pre tri godine, do sada je ostvario zapažene rezultate, ali ovogodišnje učešće na Festivalu u Italiji im je posebno dragoceno, naznačava dirigent, Vanja Urošević.

’’Iako Festival nije takmičarskog, već selektivnog karaktera, jasno su se izdvojile odlike kvaliteta svih šest horova koji su učestvovali u Loreti, kao i jasna namera selektora. Učešće ‘’Emanuila’’ na Festivalu od ovako velikog značaja podiže nivo našeg hora i otvara mogućnost za brojna učešća na drugim festivalima i takmičenjima. Naš hor je osnovan 2015. godine uz želju pevača da brže rade nove programe, da u lepoj atmosferi uz druženje napreduju, a takav radni ambijen je iznedrio brojne uspehe. Do sada smo osvojili tri apsolutne pobede na takmičarskim festivalima na kojima smo učestvovali, a od početka 2018. smo se u dva navrata uspešno predstavili publici van našeg regiona, i to sve uz velika ulaganja samih članova hora’’, naglašava Vanja Urošević, i dodaje da učešće na ovom Festivalu ne bi bilo moguće bez pomenutog uloženog truda i prethodnih takmičenja, pre svega misli na festival u gradu Preveza u Grčkoj, odakle se prošle godine “Eanuil” vratio sa dve osvojene medalje.’

Svesni svojih kvaliteta, članovi hora ‘’Emanuil’’ uložili su dodatni trud radi odlaska na prestižni Festival, pa su priredili donatorski koncert.

“Izuzetno smo zahvalni Centru za kulturu Valjevo jer su nam pomogli kada nam je to bilo najpotrebnije i ustupili su nam prostor za donatorski koncert. Takođe, veliku zahvalnost upućujemo našim sugrađanima jer smo na koncertu dobili 32 hiljade dinara i još 25 hiljada koje su uplatili privrednici i fizička lica koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju nastupu a želeli su da nam pomognu. Zahvalni smo i upravi KUD-a Krušik jer su nam pozajmili narodnu nošnju za nastup jer je i to predviđeno propozicijama Festivala. Inače, ove godine troškovi boravka su regulisali organizatori, ali imali smo dodatnih 2500 evra troškova koji se uglavnom odnose na put’’, kaže dirigent ‘’Emanuila’’.

’’Samo učešće na Festivalu u Loreti je ogroman uspeh, a dalje nam omogućava plasman na još značajnije festival i takmičenja. Obzirom na dosadašnje rezultate, nadamo se većem razumevanju od strane našeg Grada, imajući u vidu činjenicu da naš hor nema prostor za vežbanje i pripremu nastupa’’, rezimira Vanja Urošević, dirigent hora ‘’Emanuil’’ iz Valjeva koji je ostvario izuzetan uspeh učešćem na Festivalu u Loreti u Italiji, od 04. do 08. jula ove godine.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.