Autorsko veče Dejana Bogojevića u Crnoj Gori

Valjevski multimedijalni umetnik Dejan Bogojević nedavno se predstavio crnogorskoj publici svojom 63. po redu, samostalnom likovnom izložbom i promocijom knjige „Močvare, čekrk“. Organizatori njegove autorske večeri bili su Udruženje umjetnika „Vizija“ i KIC Zeta iz Golubovaca (Podgorica), a program je održan u  Maloj sali KIC-a, u Golubovcima.

Bogojevićei izložbu pod nazivom „Vlažno oko“, koju je otvorio akdemski slikar Dragoljub Bato Brajović, mala je retrospektiva Bogojevićevih radova, koju čine slike, stripovi, vizuelne pesme, fotografije i mail-art. U katalogu koji prati izložbu, Aleksandar Limarev, vizuelni pesnik iz Rusije, između ostalog piše: „Dejan Bogojević je, bez preterivanja, svestrani umetnik. Moderna umetnost i književnost su sfere njegovog profesionalnog interesa i kreativnog stvaralaštva. Njegovo eksperimentisanje poetskom formom se bazira na dubokom razumevanju glavnih principa klasične evropske avangardne poezije s početka dvadesetog veka. To je jedinstvena kombinacija klasične avangardne poezije i umetnikovih pažljivih, nedestruktivnih, inovativnih metoda koje rađaju umetnikov originalni stil. Njegova umetnička dela su sveža, puna humora i samoironije, lakonske po formi i duboke po sadržaju, reflektuju njegovo znanje, osećajnost, iskustvo, marljivost.“

U drugom delu večeri priređena je promocija najnovije knjige „Močvare, čekrk“, objavljene ove godine u izdanju beogradske Prosvete. O knjizi i književnom opusu umetnika govorila je Slavka Klikovac, pesnikinja i slikarka. Bogojevićevu poeziju nadahnuto je govorila Kristina Radović. Na kraju se brojnoj publici obratio i sam autor govoreći o svom pesnišvu, radu na antologijama, projektima, slikarstvu i drugim temama vezanim za njegov dugogodišnji rad u sferi umetnosti.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

One comment

  1. Predivno knjizevno vece u konbinaciji sa izlozbo slika. Publika je uzivala u komunikaciji sa autorom, postavljajuci pitanja iz zivota i stvaralackog rada. Bilo nam je cast imati Dejana za gosta u nasoj sredini. Na ovaj nacin imamo kontinuitet u kulturnoj saradnji sa Dejanovim likovnim i knjizevnim stvaralastvom i stvaralastvom knjizevnika sa ovog podrucja.