Fotografije kao dokument života valjevske pozorišne scene 

Simbolično na Svetski dan pozorišta, sinoć je u Galeriji Narodnog muzeja svečano otvorena izložba pozorišnih fotografija našeg Valjevca Dragana Krunića. Reč je o njegovoj četvrtoj samostalnoj izložbi koja predstavlja svojevrsnu rekapitulaciju skoro 15 godina praćenja amaterskog pozorišta “Abrašević”, “Abro festova” i brojnih premijera pozorišnih komada igranih na Velikoj sceni ovdašnjeg Centra za kulturu.

Foto: Anja Krunić

Dragan Krunić kaže da je otvaranje ove izložbe njegova želja da Valjevo ponovo dobije profesionalno pozorište.

“Pokušao sam da predstavim sve to što je rađeno godinama i ove fotografije su dokaz da u Valjevu živi pozorišna scena, da Valjevo ima pozorišnu publiku i da je pravi greh što nemamo profesionalno pozorište”, kaže Dragan Krunić koji lična foto-ostvarenja, bez obzira na sveobuhvatnost i tematsku raznovrsnost svojih fotografija, bazira na principu – fotografija je tren stvarnosti.

Foto: Anja Krunić

Na izložbi, čije je svečano otvranje bilo izuzetno posećeno, prezentovano je preko 70 fotografija Dragana Krunića, koje je iz njegove bogate arhive snimaka zabeleženih na 20 predstava selektovao jedan od najpoznatijih i najcenjenijih valjevskih fotografa, majstor fotografije Miroslav Jeremić Jeremija. Jeremić je istakao značaj Krunićevih fotografija, kao i dokumentaristički pristup koji ima ova izložba.

Foto: Anja Krunić

“Magija pozorišta, koja traje od antike, nije mimoišla ni Dragana Krunića. Vrlo strpljivo i predano godinama je pratio rad i razvoj našeg, samo po statusu, amaterskog pozorišta “Abrašević”, koje, po mom mišljenju, staje rame uz rame sa profesionalnim ansamblima. Dragan Krunić je ovom izložbom dao izvanredan doprinos ne samo pozorištu, već uopšte istoriji našeg grada”, rekao je otvarajući izložbu umetnički fotograf Miroslav Jeremić Jeremija i istakao da je pozorište veoma teška disciplina za fotografisanje.

Foto: Anja Krunić

“Sve predstave koje sam ovekovečio fotografijama drage su mi na svoj način, jer su  nastale u veoma teškim i komplikovanim uslovima za fotografa. Radnja na sceni se odvija pod lošim svetlima, borite se da nesmetate publici, ograničeni ste sa kretanjem. Mislim da je zbog svega toga poseban izazov raditi premijere, jer je kod glumaca tada prisutno najveće uzbuđenje, publika je u iščekivanju, a vi pratite svaki detalj od podizanja do spuštanja zavese”, opisuje Dragan Krunić.

“Definitivno je zbog toga najlakše fotografisati generalnu probu, jer nema publike i možete slobodno da se krećete kroz salu, potpuno opušteno bez razmišljanja da će nekome smetati zvuk aparat u onoj tišini”, kaže Krunić, čije su fotografije postale dokument života na pozornici i bogatog rada valjevskih pozorišnih amatera.

Foto: Anja Krunić

Dragan Krunić rođen je 1965. godine u Valjevu gde je u Ekonomskoj školi završio smer novinarstvo. Krajem ’80. i tokom ’90. godina prošlog veka, radeći omladinski program Radio Valjeva, bio je i dopisnik Časopisa za mlade NON, dragocena iskustva stekao sarađujući i u dnevnim novinama Građanin i Blic, potom i u Večernjim novostima kao fotoreporter iz Kolubarskog okruga. No, tome prethode prvi fotoreporterski izveštaji za Krušikov nedeljnik, objavljivan u okviru lista Napred. Požutele strane fabričkog izdanja, iz vremena kada su građani bili informisani o svim dešavanjima u tadašnjem valjevskom gigantu, još uvek čuvaju Krunićeve prve fotografije, koje upotpunjuju njegove tekstove, pri tome otkrivajući očitu darovitost, ne samo za pisanu reč, već i oslikavanje istih. Njegove prve foto korake podstakao je Aca Gatti Grujić, dok je vraćanje fotogafiji usledilo nakon objavljivanja fotografija na naslovnoj strani Glasa javnosti, koje su upečatljivo prikazale posledice razornog zemljotresa iz oktobra 1998. Krunić ih beleži aparatom Branka Vićentijevića, tada dopisnika lista Glas javnosti iz Valjeva. Krajem proleća 1999. angažovan je u PRESS službi Drinske divizije. Nakon toga, početkom novog milenijuma bavljenje novinarstvom bazira na fotografiji, kao foto-reporter najpre u Večernjim Novostima, a zatim u Blicu. Paralelno, aktivno se uključuje u rad obnovljenog Foto kluba Valjevo. Učestvuje na brojnim izložbama, dostižući zvanje FA 2. Jednako brzo neodoljeva novim foto izazovima. Nakon izvesnog vremena, analognu Minoltu menja digitalnim Canonom, ali ubrzo seže za Nikon opremom koja mu doslovno omogućava poigravanje foto-beleškama. Godinama prati gradske manifestacije kao i sva važna dešavanja u Valjevskoj eparhiji.

Trio MiSS (foto: Anja Krunić)

Izložba pozorišne fotografije Dragana Krunića biće otvorena u Galeriji Narodnog muzeja  naredne tri sedmice.

 

 

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.