Hisense objavio javnu ponudu za preuzimanje preostalih 67% akcija Gorenja

Kompanija Hisense Lukembourg, članica Kineske kompanije Hisense, objavila je juče javnu ponudu za preuzimanje preostalih 67% akcija u slovenačkom Gorenju po ceni od 12 evra po deonici. Ponuda za preuzimanje je objavljena u jučerašnjem izdanju Ljubljanskog dnevnog lista Delo i otvorena je do 26. juna.

Hisense, koji već poseduje 32,95% udela u Gorenju, objavio je svoju nameru da kupi kompaniju iz Velenja 11. maja. Hisense je u saopštenju rekao da će sačuvati “stabilnost upravljanja i poslova” u Gorenju i težiti ka dugoročnom razvoju kompanije, čije će mesto ostati u Velenju. Takođe planira zadržati ime i sve brendove kompanije. Kombinacijom svojih proizvodnih kapaciteta i porudžbina, fabrika Gorenje bi sa novim strateškim partnerom mogla proizvoditi ne samo svoje proizvode, već i kuhinjske uređaje, frižidere, mašine za pranje veša, televizore i klima uređaje njegovih brendova za evropsko tržište. Hisense takođe planira da podstakne odeljenja za istraživanje i razvoj u okviru fabrike Gorenje, jer Hisense godišnje ulaže 5% prihoda u taj sektor. “Mi planiramo da Gorenje postane centar za istraživanje i razvoj i proizvodni centar u Evropi”, rekao je Hisense, a prenosi Sloveniatimes.com.

Valjevo

Gorenje je tražilo strateškog partnera kako bi podržao svoje napore ka dugoročnom, održivom rastu i razvoju. Pre nego što je Hisense ušao u Gorenje, najveći pojedinačni vlasnici kompanije bili su državni fond KAD (16,37%), Međunarodna finansijska korporacija, članica Grupe Svetske banke (11,8%) i Panasonic (10,74%). KAD neće prodati svoj udeo, jer strategija upravljanja nacionalnim imovinom ne predviđa prodaju Gorenja.

Valjevo

Hisense je jedan od najvećih svetskih proizvođača televizora i kućnih aparata i ima proizvodne kapacitete širom sveta. Osnovana je 1969. godine i jedna je od većih u Aziji koja se bavi proizvodnjom bele tehnike i elektronike. Ima 13 proizvodnih pogona u Kini i nekoliko van granica ove zemlje, pre svega u Mađarskoj, Južnoj Africi, Egiptu, Alžiru, Francuskoj i Meksiku. Prema podacima sa sajta kompanije, Hisense zapošljava oko 75.000 ljudi u više od 20 filijala u svetu.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.