Valjevo na vrhu liste gradova po broju dana sa prekomernim zagađenjem vazduha!

“Većinu dana protekle nedelje vazduh je bio zagađen, u utorak, sredu i četvrtak sa indeksom “veoma loš”, a ostalim danima sa indeksom “loš”. Lepo vreme je “očistilo” vazduh u nedelju”, ističe se u nedeljnom izveštaju o kvalitetu vazduha u Valjevu, koji u okviri akcije Aero Alarm objavljuje Lokalni odgovor.

17 Index

Prikaz kvaliteta vazduha u Valjevu za proteklu nedelju po danima

“Posmatrajući od početka godine, na dan 11. mart 2024. u Valjevu je zabeleženo ukupno 54 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica – iznad 50 µg/m3. U ovoj godini, do ovog trenutka, vazduh u Valjevu je na prvom mestu na listi gradova po broju dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti, ispred Novog Pazara, Užica, Beograda, Kosjerića, Šapca i Kraljeva”, ističe se u izvepštaju.

Ukazuje se da je nivo aerozagađenja u protekloj nedelji, u danima kada je vazduh bio loš, predstavljao rizik za zdravlje stanovnika Valjeva i da se svako mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani.

17 Bezbedno i nezbezbedno

Prosečne dnevne koncentracije zagađujućih materija u vazduhu u µg3 za Valjevo u periodu 4.3-10.3.2024. / Izvor: Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha

Nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu već četvrtu grejnu sezonu objavljuje udruženje Lokalni odgovor. Izvor informacija za koncentracije zagađujućih materija u vazduhu je Državna merna mreža za automatski monitoring kojom upravlja Agencija za zaštitu životne sredine. Ocena kvaliteta vazduha (indeks) se obavlja na osnovu informacija koje objavljuje sajt Ekstremna ekologija.

Lokalni odgovor u svakom nedeljnom izveštaju poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.