Valjevo ne zaboravlja!

“Valjevo ne zaboravlja”, poruka je koja se šalje svake godine 24. marta, na godišnjicu početka bombardovanja koje je Srbiju zadesilo 1999. godine. Polaganjem cveća na spomenik pilotu Milenku Pavloviću i na spomenik stradalima u ratovima od 1991. do 1999. godine, obeležena je 23. godišnjica od početka NATO agresije.

NATO-secanje-godisnjica-CROP

Foto: Grad Valjevo

Prve bombe na Valjevo pale su 14. aprila. U periodu NATO agresije, na naš grad palo je 215 bombi, a 150 bombi je bačeno na fabriku “Krušik”. Uništena je zgrada MUP-a, kao i objekti u Pričeviću i na Divčibarama. Srušeno je 5 stambenih zgrada, a oštećeno preko 200 stanova i 50 kuća.

Tokom bombardovanja, poginulo je troje Valjevaca: Milisav Mićić (37), Milka Krunić (72) i Dmitra Dukić. Bilo je poovređeno je 50 naših sugrađana. Potporučnici Željko Savičić i Siniša Radić su poginu na Maljenu 6. aprila 1999. godine. Na nebu iznad Valjeva, 4. maja, poginuo je pilot pukovnik Milenko Pavlović.

Senima poginulih u bombardovanju poklonili su se predstavnici Vojske Srbije, predvođeni komandantom 2. Centra za obuku, pukovnikom Sašom Stojiljkovićem, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, zamenik predsednika Skupštine grada Viktor Mićić, načelnik Kolubarskog okruga Goran Milivojević, nekadašnji pripadnici 63. padobranske brigade, predstavnici boračkih udruženja SUBNOR, Udruženje boraca ratova iz `90 i  Srpsko-ruskog centra “Majak”.

Zamenik predsednika Skupštine Viktor Mićić podsetio je na dan kada je počelo bombardovanje u tadašnjoj SR Jugoslaviji.

“NATO intervencija počela je tog dana u 19:45 časova napadom na vojne objekte, a potom su prešli na civilne objekte, infrastrukturu, bolnice, spomenike kulture, crkvene objekte itd. Velika razaranja doživela je tadašnja država, a grad Valjevo osetio je “blagodeti” tada nazvane intervencije “Milosrdni anđeo”, tri nedelje kasnije”, rekao je Mićić.

dan-secanja10

On je istakao da se grad Valjevo seća svih dešavanja i da će uvek biti posvećen obeležavcanju godišnjice napada NATO agresora na naš grad i našu državu.

“Najmanje što možemo je da čuvamo slobodu, odamo priznanje našim poginulima i da se divimo njihovim veličastvenim delima. Cveće smo položili i na spomenik pilotu pukovniku Milenku Pavloviću, čija su dela nemerljiva i nama ostaje samo da mu se divimo”, poručio je Viktor Mićić.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.