“Valjevo neće rudnik!”

“Valjevo neće rudnik” naziv je akcije koju je GrO DS Valjevo juče organizovao na Gradskom trgu. Kako je rečeno, akcija je nastavak aktivnosti valjevskih demokrata na  informisanju građana Valjeva o štetnosti otvaranja potencijalnog rudnika litijuma i bora u valjevskom kraju. Na velikoj tabli prezentovana je mapa na kojoj su građani imali priliku da vide lokaciju i veličinu prostora na kojem kanadska kompanija Euro Lithium godinama unazad sprovodi istražne radnje i planira da otvori rudnik, kao i da saznaju više o tome kakvu štetu našoj životnoj sredini može nanaeti ovaj rudnik. Takođe su prezentovane i fotografije na kojima je prikazano u kakvom stanju su područja nakon okončanja ekspolatacije. Tokom akcije, demokrate su građanima koji su došli da podrže ovu akciju, kao i prolaznicima, delili letke na kojima se nalaze objašenjenja zašto je rudnik opasan i šta moramo da uradimo da do otvaranja rudunika u valjevskom kraju ne dođe.

Valjevo-nece-rudnik-DS-3

Akcija DS-a “Valjevo neće rudnik” / Foto: Valjevska posla

Predsednik GrO DS Valjevo Zoran Jakovljević je istakao da za Valjevo bitka nije izgubljena za razliku od Loznice i Jadre, gde je priča oko eksploatacije litijuma kompanije Rio Tinto poodmakla i da je otvaranje rudnika u tom kraju sve izvesnije.

“Na mapi koju smo izneli pred sugrađane vidi se da je područje na kome je ruda pronađena površine 16 kvadratnih kilometara. Dosadašnja istraživanja pokazala su da litijuma i bora ovde ima, tako da kanadska kompanija Euro Lithium, koja je radila istraživanja, sada pokušava da pronađe investitora koji bi uložili novac u otvaranje rudnika. U dokumentima ove firme piše da je otvaranje rudnika moguće već od 2025. godine. Ako znamo da je prosečna dubina na kojoj je pronađen litijum preko 270 metara, možemo da zamislimo kako će izgledati područje nakon završene eksploatacije. Zato rudnik nikako ne smemo dozvoliti. Za sada se zna da su napravljene istražne bušotine i da su urađene analize i studije i da je kompanija Euro Lithium sada u fazi da juri investitore koje treba da ubedi da tu ima dovoljno litijuma i bora, kako bi oni uložili sredstva za dalje. Dakle, to je faza gde može cela ova priča da se prelomi”, ukazao je Jakovljević.

Valjevo-nece-rudnik-DS-1

Akcija DS-a “Valjevo neće rudnik” / Foto: Valjevska posla

Napominjući da vlast optužuje demokrate da su dozvole za istražne radnje izdate u vreme njihove vladavine 2010. i 2011. godine,  Jakovljević ističe da je vrlo važno praviti razliku između dozvole za istraživanja i dozvole za eksploataciju.

“Dozvole su date za istražne radove, što je sasvim normalno. Dakle, najnormalnije je da vi saznate šta imate od potencijala u svom kraju, da utvrdite kakvo je činjenično stanje, a onda da razmislite da li ćete dati dozvolu za eksploataciju. Do davanja dozvole za eksploataciju mora mnogo uslova da se ispuni. Što se tiče štetnosti istražnih radova, znam da je reč o najobičnijim bušotinama koje idu do određene dubine, vade se kernovi, radi se analiza i ne verujem da su one uopšte uticale na životnu sredinu”, rekao je Jakovljević.

Zoran-Jakovljevic-1

Zoran Jakovljević, predsednik GrO DS Valjevo / Foto: Valjevska posla

Prema demokratama, ono što je dužnost svakog od nas i što mora da se uradi da do otvaranja rudnika u valjevskom kraju ne dođe, je da se građani Valjeva ujedine i glasno kažu da ne žele rudnik, potrebno je da se izvrši pritisak na lokalne i republičke vlasti kako bi se obustavile dalje aktivnosti na otvaranju rudnika, kao i da se građani svakodnevno upoznaju sa štetom koju rudnik nosi sa sobom.

“Mi pokušavamo da organizujemo sve opozicione stranke, a najviše da edukujemo građane. Podelili smo danas flajere u kojima je opisano šta je potencijalna opasnost što se tiče otvranja rudnika u našem kraju. Cilj nam je da što više građana bude upućeno u ovu problematiku, da podigne glas protiv postojanja mogućnosti da se nadomak Valjeva napravi površinski kop”, naglasio je Jakovljević.

Valjevo-nece-rudnik-DS-7

Akcija DS-a “Valjevo neće rudnik” / Foto: Valjevska posla

Upitan da prokomentariše nameru aktuelne vlasti da organizuje referendum o izgradnji rudnika litijuma Rio Tinta u Jadru, čime bi država faktički amnestirala svoju odluku time što će je prebaciti na narod, Jakovljević je kazao da građani svakako treba da učestvuju u odlučivanju, ali ne referendumskim putem.

“Mislim da je to sve jedan konkretan dogovor vlasti i Rio Tinta. Sada je vrlo je teško da se vlast iz tog dogovora izvuče i onda hoće da prebaci loptu na referendum. Referendum je potpuno nepotreban i učešće građana u odlučivanju nije samo referendumskim putem. Moralo je mnogo ranije da se krene sa organizujom javnih rasprava, da se građani upoznaju sa svim informacijama i da im se objasni kakva je opasnost od svega toga. A, ne da se organizuje referendum u kojem će i pitanje verovatno biti koncipirano tako da ako odgovorite sa DA ili NE, onda niste decidno odgovorili da li hoćete da se upropasti životna sredina”, odgovorio je Zoran Jakovljević.

Valjevo-nece-rudnik-DS-6

Akcija DS-a “Valjevo neće rudnik” / Foto: Valjevska posla

Jakovljević je naglasio da država i lokalna samouprava treba da stanu iza građana i da svojim prostornim i urbanističkim planovima zaštite ta područja od ovakve vrste eksploatacije. Prema njegovim rečima, u novom Prostornom planu koji je usvojen predviđeno je područje za istražne bušotine na Divčibarama, što je “prosto neverovatno, jer u toku je postupak zaštite valjevskih planina”.

Prvi čovek valjevskih demokrata rekao je i to da uopšte ne veruje u priču da ekspolatacija litijuma može biti rađena u skladu sa najvećim ekološkim standardima i da životna sredina može ostati očuvana.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.