Okrugli sto mladih UN volontera iz regiona zapadne Srbije

Kampanja pod nazivom „Vreme je za posao! Mi smo spremni – a Vi?“ se realizuje u okviru projekta „Lokalni glasovi za lokalne promene“, koji je podržan od strane UNHCR-a, UNDP-a i Asocijacije koordinatora za romska pitanja.

Valjevo

Danas je održan okrugli sto u Maloj sali Gradske uprave u organizaciji mladih UN volontera iz regiona zapadne Srbije koji volontiraju u institucijama na teritoriji Lajkovca, Koceljeve, Osečine i Valjeva i posvećen je kreiranju i prikazivanju podataka o obrazovnoj strukturi Roma i Romkinja u zapadnoj Srbiji. Događaj je obuhvatao i promociju zapošljavanja mladih Roma i Romkinja na teritoriji grada Valjeva, Opštine Lajkovac, Koceljeva i Osečina.

Valjevo

„Sakupili smo podatke na osnovu starosti i stepena stručne spreme i napravili lične nezvanične podatke i uporedili sa zvaničnim podacima. Postoje razlike i primetili smo da se podaci Nacionalne službe za zapošljavanje razlikuju i da ima više nezaposlenih Romkinja u odnosu na nezaposlene Rome“, rekao je Nikola Petrović, volonter UN 2019.

Valjevo

Na okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje, Centra za socijalni rad, privrednog sektora, predstavnik UNDP –a – Razvojni program Ujedinjenih nacija i predstavnici grupe volontera, a skup je u ime gradonačelnika grada Valjeva otvorio prof. dr Miroljub Ivanović, član Gradskog veća.

Valjevo

„Pozdravljam Vas i želim dobrodošlicu na ovaj današnji skup. Prijatno sam iznenađen podacima koje sam video na prezentaciji. Grad Valjevo u poslednjih 13 godina kada je romska populacija u pitanju izdvaja značajna sredstva. U 2018. godini iz budžeta grada Valjeva izdvojeno je 3.685.000,00 dinara, a za devet meseci ove godine 4.140.000,00 dinara što je znatno povećanje. Gradsko veće i odbornici Skupštine grada Valjeva sa velikom pažnjom prate rad romske populacije“, naglasio je član Gradskog veća prof. dr Miroljub Ivanović.

Valjevo

Užinu dobija 51 predškolac, školski pribor za učenike osnovnih škola dobija 273. dece, stipendije za učenike i studente ukupno 68 stipendista, 300 novogodišnjih paketića i kulturno – zabavne aktivnosti 150. dece. Kada je reč o stipendijama, podaci iz 2012. godine govore da je 24. dece bilo na budžetu grada Valjeva, 2017. godine 60. dece, a 2018. godine 68. dece romske populacije.

„Takođe je značajno reći da na teritoriji grada Valjeva ne postoji ni jedno dete romske populacije predškolac koje nije upisalo pripremno – predškolski program, a takođe još jedna činjenica jeste da ne postoji učenik romske populacije koji ne uči osnovnu školu. Za realizaciju LAP – a za obrazovanje Roma u 2018. i 2019. godini iz budžeta grada Valjeva izdvojeno je ukupno oko osam miliona dinara“, naveo je prof. dr Miroljub Ivanović.

Valjevo

Cilj današnjeg okupljanja je smanjenje predrasuda i diskriminacije pri zapošljavanju Roma i Romkinja u javnim institucijama i preduzećima, naglasili su organizatori ovog događaja.

 

Izvor: Valjevo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.