Omiljeni profesor Srbije

Profesorki Valjevske gimnazije Nataši Kristić, na ovogodišnjem sajmu obrazovanja EDUfair, koji je u Beogradu organizovan šesnaesti put, uručena je ovogodišnja plaketa Omiljeni profesor Srbije. Za profesore koji su bili kandidovani glasalo je 2.600 učenika, a ubedljivo najveći broj glasova dobila je profesorka Kristić, istoričar umetnosti.

EDUfair

Profesorka Nataša Kristić (druga s leva) uoči uručenja priznanja Omiljeni profesor na svečanosti u Beogradu

“Mislim da je u osnovi svega istina. Istina uvek vezuje ljude, bilo da je u pitanju posao ili privatni život. Ako baratate sa istinom dobićete ljubav”, kaže profesorka Nataša Kristić, povodom proglašenja za najomiljeniju profesorku  Srbije.

Kada joj je javljeno da je ponela ovu laskavu titulu Nataša je mislila da je u pitanju neka greška, jer nije znala da su je učenici kandidovali i glasali. Ona misli da u Valjevskoj gimnaziji ima još profesora koji se nesebično daju svojim učenicima i koji zaslužuju ovo priznanje, a da je samo sticajem okolnosti priznanje pripalo baš njoj. Uz to, profesorka Kristić smatra da ima tu sreću da predaje predmet koji joj omogućava da razgovara  sa svojim učenicima o mnogim životnim temama, koje ih zanimaju.

EDUfair

Zvanično najomiljenija profesorka Srbije Nataša KRistić sa svojim učenicima

“Smatram da je svaki sadržaj primeren ako umete da ga artikulišete na način koji je đacima prihvatljiv. U tome je tajna. Ne postoje životni sadržaji koji su trivijalni ili preteški, samo postoji prihvatljiv način na koji to saopštavamo”, objašnjava profesorka Nataša i kaže da joj se učenici pojedinačno ili u grupi obraćaju sa nekim pitanjima i dilemama o kojima ona sa njima otvoreno razgovara. “Izgleda da sam čovek od poverenja”, kaže kroz smeh..

Prija joj spoznaja da ljubav još postoji jer, kako kaže, u ovom teškom vremenu svi su nekako profitno orjentisani, većinu zanima samo materijalno, profesori jure plate, učenici ocene…

“Kada se desi nešto ovako shvatimo da je potreba svih nas za osećanjima i ljubavlju i dalje prisutna”, zaključuje zvanično najomiljenija profesorka u Srbiji.

Razgovarali smo i sa učenicima koji su se najviše angažovali oko kandidature svoje profesorke. Nina Marović, učenica drugog razreda Valjevske Gimnazije se posebno potrudila da animira svoje drugare da najpre prijave svoju profesorku, a potom i glasaju za nju. Kaže da je strahovala koliko će učenika glasati jer je sama procedura prijavljivanja i glasanja malo komplikovana, ali  trud se  isplatio.

“Želeli smo na neki način da joj se odužimo za svu pažnju i ljubav koju ona nama pruža. Želeli smo da budemo bar mali deo njene ljubavi i sreće”, kaže  Nina.

Luka Krkeljić, takođe učenik drugog razreda, priča da su videli akciju na internetu i da su odlučil da se uključe i predlože svoju profesorku.

“Profesorka Nataša je draga i obrazovana žena, spremna uvek da nas sasluša i podrži. Sa njom možemo da razgovaramo o ozbiljnim temama, ali i da se zajedno smejemo”,  kaže Luka za Valjevska posla.

Profesorka Nataša Kristić je uz plaketu NAJ PROFESOR dobila i dve besplatne avionske karte za bilo koju destinaciju u Evropi. Želimo joj miran let na putovanju koje je svojom duhovnošću i  plemenitošću zaslužila.

 

Milena Kuzmanović

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.