Otvorena izložba „Ana Frank-istorija za sadašnjost“

Izložba „Ana Frank-istorija za sadašnjost“ sinoć je otvorena u Narodnom muzeju u Valjevu, uz prisustvo brojnih posetilaca. Putujuća izložba „Ana Frank-istorija za sadašnjost“ do sada je obišla više od 300 lokacija u celom svetu. U Srbiji se realizuje u okviru regionalnog projekta „Historija, istorija, povijest – lekcije za sadašnjost“ koji sprovodi Otvorena komunikacija u saradnji sa Kućom Ane Frank i partnerskim organizacijama iz Hrvatske, BiH i Makedonije. Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije.

Valjevo

Izložba je posvećena životu jevrejske devojčice Ane Frank, koja se dve godine skrivala u tajnom skloništu u Amsetrdamu, a život je izgubila u logoru u Drugom svetskom ratu. Izložba je opremljena retkim fotografijama zabeleženim tokom Aninog života i isečcima iz njenog dnevnika koji je pisala.

Član Gradskog veća Dejan Bogojević pozdravio je prisutne i upoznao ih sa najvažnijim informacijama vezanim za ovaj projekat:

„Originalnoj postavci pridruženo je sedam lokalnih panoa, kreiranih u okviru HIP projekta po originalnoj metodologiji koju je patentirala Kuća Ane Frank. Oni prikazuju istorijska dešavanja iz proteklih 70 godina u Srbiji i regionu, obeleženih brojnim konfliktima i podelama. Mladi posetioci će kroz ovaj deo izložbe moći da se upoznaju sa ličnostima i događajima o kojima ne mogu saznati iz školskih udžbenika“, rekao je Bogojević.

Valjevo

Otvaranju izložbe u Valjevu je prisustvovao i u ime Ambasade Holandije u Beogradu, prisutne pozdravio Luk Nijman, šef odeljenja za medije, javnu diplomatiju i kulturu. U programu je nastupio Gudački kvartet „Feniks“, Muzičke škole „Živorad Grbić“ iz Valjeva.

Valjevo

Valjevo je jedan od 15 gradova u Srbiji u kojima će biti postavljena ova izložba. U Narodnom muzeju u Valjevu izložba gostuje do 11. novembra, a ulaz je besplatan.

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.