Otvorena izložba „Ana Frank-istorija za sadašnjost“

Izložba „Ana Frank-istorija za sadašnjost“ sinoć je otvorena u Narodnom muzeju u Valjevu, uz prisustvo brojnih posetilaca. Putujuća izložba „Ana Frank-istorija za sadašnjost“ do sada je obišla više od 300 lokacija u celom svetu. U Srbiji se realizuje u okviru regionalnog projekta „Historija, istorija, povijest – lekcije za sadašnjost“ koji sprovodi Otvorena komunikacija u saradnji sa Kućom Ane Frank i partnerskim organizacijama iz Hrvatske, BiH i Makedonije. Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije.

Valjevo

Izložba je posvećena životu jevrejske devojčice Ane Frank, koja se dve godine skrivala u tajnom skloništu u Amsetrdamu, a život je izgubila u logoru u Drugom svetskom ratu. Izložba je opremljena retkim fotografijama zabeleženim tokom Aninog života i isečcima iz njenog dnevnika koji je pisala.

Član Gradskog veća Dejan Bogojević pozdravio je prisutne i upoznao ih sa najvažnijim informacijama vezanim za ovaj projekat:

„Originalnoj postavci pridruženo je sedam lokalnih panoa, kreiranih u okviru HIP projekta po originalnoj metodologiji koju je patentirala Kuća Ane Frank. Oni prikazuju istorijska dešavanja iz proteklih 70 godina u Srbiji i regionu, obeleženih brojnim konfliktima i podelama. Mladi posetioci će kroz ovaj deo izložbe moći da se upoznaju sa ličnostima i događajima o kojima ne mogu saznati iz školskih udžbenika“, rekao je Bogojević.

Valjevo

Otvaranju izložbe u Valjevu je prisustvovao i u ime Ambasade Holandije u Beogradu, prisutne pozdravio Luk Nijman, šef odeljenja za medije, javnu diplomatiju i kulturu. U programu je nastupio Gudački kvartet „Feniks“, Muzičke škole „Živorad Grbić“ iz Valjeva.

Valjevo

Valjevo je jedan od 15 gradova u Srbiji u kojima će biti postavljena ova izložba. U Narodnom muzeju u Valjevu izložba gostuje do 11. novembra, a ulaz je besplatan.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.