Ovo su najtraženija zanimanja u prošloj godini

Najviše su se tražili kuvari, automehaničari, frizeri, diplomirani inženjeri elektrotehnike, vozači i IT kadrovi.

Najviše šansi za zaposlenje u prethodnoj godini imali su kuvari, automehaničari, frizeri, diplomirani inženjeri elektrotehnike i vozači, dok je u IT sferi ponuda poslova bila veća od interesovanja kandidata, pokazuje analiza tržišta rada za 2016. godinu koju je sproveo sajt “Infostud”.

 

Na sajtu je prošle godine objavljeno gotovo 24.000 oglasa, što je za 29 odsto više nego 2015. godine, dok je na razne pozicije konkurisalo više od 205.000 kandidata.

 

Najviše postavljenih konkursa, kao i u 2015. godini, bilo je u oblasti trgovina/prodaja, IT, administracija, mašinstvo i elektrotehnika, a najčešće su raspisivani oglasi za radna mesta: prodavac, komercijalista, administrativni radnik, vozač, telefonski operater, ali i za IT pozicije, kao što su Java programer, .NET developer i PHP programer.

 

Na stranom jeziku objavljeno je 6.630 oglasa u kojima je preduslov za konkurisanje za radnu poziciju bilo poznavanje traženog jezika, a to je najčešće bio engleski jezik, potom nemački i mađarski.

 Istraživanje je pokazalo da su IT-jevci i dalje na ceni, pošto je ponuda poslova u IT sferi još uvek veća od interesovanja kandidata, a najčešća ponuđena radna mesta su: JAVA Programer, .NET Developer, PHP programer, iOS Developer i Android Developer.

Sa druge strane, pozicije na kojima je bilo manje objavljenih oglasa u odnosu na broj konkurisanja, odnosno na kojima je tokom 2016. godine bilo teže pronaći posao su poljoprivredni tehničar, turistički vodič, kontrolor prodaje i saradnik za unapredenje prodaje.

Korisnici sajta najcešće su svojim prijateljima preporučivali oglase sledećih kompanija: NIS a.d., Koka Kola Helenik Srbija d.o.o., Lidl Srbija KD, Keprom d.o.o. i Telenor d.o.o.

Analiza je pokazala i da su kandidati sa srednjom stručnom spremom najtraženiji, pošto su poslodavci tokom 2016. u 60 odsto oglasa tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom.

Sa druge strane, više od polovine kandidata imalo je visoku stručnu spremu.

Svaki treći kandidat ima deset i više godina radnog iskustva, dok onih sa od jedne do tri godine ima 23 odsto.

Bez ikakvog radnog iskustva na slobodna radna mesta konkurisalo je skoro sedam odsto kandidata, navodi se u analizi “Infostuda”.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.