Profesionalni upravnik zgrada

Profesionalni upravnik zgrade je novo zanimanje. Na snagu je stupio novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada. U novom zakonu postoji jedna novina – svaka zgrada mora da ima upravnika zgrade.

Prvo se nameće logično pitanje – koje uslove fizičko lice treba da ispuni da bi vršilo ovu dužnost…

Ovaj posao mogu da obavljaju svi koji imaju završenu najmanje srednju školu u trajanju od četiri godine, da se ne nalaze u krivičnoj evidenciji, odnosno da nisu osuđivani za neko krivično delo koje ih može učiniti nedostojnim za vršenje ove funkcije, kao i završenu obuku za upravnika zgrade koju sprovodi Privredna komora Srbije.

Nakon završene obuke, lice se mora upisati u registar profesionalnih upravnika.

Valjevo

 Razlika između upravnika zgrade, profesionalnog upravnika i prinudnog upravnika zgrade

Ukoliko se odlučite da sami na redovnoj skupštini stambene zajednice, izaberete upravnika zgrade u tom slučaju možete da birate među sobom, odnosno da neko od stanara bude upravnik. Za izbor upravnika iz redova vlasnika ili stanara potrebna je većina od 50% + 1 od ukupnog broja posebnih delova (stan/lokal).

Ako pak stanari donesu odluku o angažovanju profesionalnog upravnika sa liste licenciranih profesionalnih upravnika koju prethodno odobrava Privredna komora Srbije onda je potrebna  2/3 većina od ukupnog broja vlasnika posebnih delova zgrade. Međutim, ukoliko stanari ne postignu konsenzus oko izbora profesionalnog upravnika, onda „na snagu stupa“ prinudni upravnik koji se stambenoj zajednici dodeljuje sa liste profesionalnih upravnika rešenjem lokalne samouprave. Prinudni upravnik će taj posao obavljati sve dok se stanari ne organizuju i taj posao ne povere nekom drugom licu.

Prinudnog upravnika zgrade postavlja država, odnosno lokalna samouprava na čijoj teritoriji se nalazi zgrada kojoj je potreban upravnik zgrade i on se postavlja po prijavi inspektora.

Naknadu za rad profesionalnog upravnika odredjuje jedinica lokalne samouprave. Prema trenutnim procenama  ukoliko angažujete profesionalnog ili vam se nametne prinudni upravnik trošak koji će biti naplaćen po stambenoj jedinici iznosiće oko 250 do 300 dinara mesečno.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.