Raspisan tender vredan 70 miliona dinara

Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture u saradnji sa JP Kolubara raspisalo je pre 5 dana tender za izbor projektanta za nedostajuće projekte u okviru hidrosistema Stubo-Rovni. Rok za podnošenje ponude je 30 dana, a  procenjena vrednost javne nabavke je 70 miliona dinara, što je 20 miliona dinara više nego što je ministarka Zorana Mihajlović obećala prilikom nedavne posete Valjevu. Tim  novcem biće obuhvaćeni svi nedostajući projekti koji su i neophodni za izgradnju celokupnog sistema Stubo-Rovni, saopštio je Zoran Mitrović, direktor JP Kolubara na konferenciji za novinare. On je kazao da su tim potezom Vlada Srbije, Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, kao i sama potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović pokazali veliku posvećenost i želju za završetak celokupnog sistema Stubo-Rovni, a samim tim i unapređenje uslova života za oko 250.000 stanovnika, koji će se u budućnosti snabdevati pitkom vodom iz ovog sistema.

Valjevo

Zoran Mitrović, direktor JP Kolubara Valjevo (foto: valjevskaposla.info)

Tender vredan 70 miliona dinara podeljen je u 3 dela. Prvi deo tiče se izrade projektno-tehničke dokumentacije za postrojenje za preradu vode Pećina 2, koje će imati kapacitet od 600 l/s. Procenjena vrednost za izradu te projektne dokumentacije je 11,5 miliona dinara, a rok za završetak je 6 meseci.

“Na Pećini postoji postrojenje za preradu vode koje je izgrađeno krajem devedesetih godina i pored njega postoji staro postrojenje koje je građeno šezdesetih godina. U prvobitnom planu čitavog sistema Stubo-Rovni stoji da bi to staro postrojenje trebalo porušiti i na njegovom mestu izgraditi novo postrojenje. Međutim, kada smo ušli u tu priču sa gradskim rukovodstvom otvorili su se problemi vezano za lokaciju na kojoj se nalazi to staro postrojenje. Zemljište je u vlasništvu Grada, to staro postrojenje nije uknjiženo i nalazi se u postupku ozakonjenja. Da smo odabrali tu lokaciju to bi nam oduzelo dosta vremena. U dogovoru sa gradonačelnikom i predsednikom Skupštine Grada došli smo do rešenja da se novo postrojenje gradi  na lokaciji koje je u vlasništvu JP Kolubara, u delu iznad postojećeg postrojenja za preradu vode na Pećini. Tu nema imovinsko-pravnih problema i izgradnji se može pristupiti onog momenta kada se opredele sredstva i uradi se projekat”, rekao je Mitrović.

Valjevo

Drugi deo tendera vezan je za projektovanje cevovoda na deonici od rezervoara Oštrikovac do Uba, Lajkovca i Lazarevca, čija je ukupna dužina oko 27 kilometara. Vrednost projektne dokumentacije je 37,5 miliona dinara, a rok za završetak je 9 meseci.

Valjevo

Treća tenderska partija tiče se cevovoda na potezu Mionica – Banja Vrujci – Ljig. Vrednost izrade te projeketne dokumentacije je 20 miliona dinara, a rok za završetak projektovanja je godinu dana, što je nešto duži rok, jer opštine Mionica i Ljig nemaju prostorne planove koji su usaglašeni sa novim zakonima i ta deonica cevovoda nije predviđena tim prostornim planovima. Zadatak projektanta u okviru ovog posla biće izrada sve potrebne dokumentacije, od idejnog projekta do projekta za izvođenje radova sa pribavljanjem građevinske dozvole, što ranije nije bila praksa.

Valjevo

“Naša ideja je bila da u okviru ovog tendera i ove nabavke stavimo na zadatak projektantu da odradi kompletnu proceduru, od izrade idejnog projekta do projekta za izvođenje radova sa pribavljanjem grtađevinske dozvole. Rokovi koji su dati podrazumevaju da je u tom vremenu pribavljena i građevniska dozvola”, ističe prvi čovek JP Kolubara. Pričajući o ovom delu tedera, on je naglasio i da Ljig nije bio obuhvaćen u prethodnoj projektnoj dokumentaciji čitavog sitema Stubo-Rovni. Kako je rekao, planirano je da se Ljig snabdeva vodom iz pravca Gornjeg Milanovca, ali taj pravac iz Gornjeg Milanovca još uvek nije izvestan, dok je sistem Stubo-Rovni u ovom trenutku daleko izvesniji. Cevi su već prošle kroz Divce, a prema Mitrovićevim rečima, tokom ove godine bi trebalo da se otpočne i sa radovima na potezu Divci – Mionica, te je samim tim logično da se Ljig snabdeva iz tog pravca.

Valjevo

Zoran Mitrović, direktor JP Kolubara Valjevo (foto: valjevskaposla.info)

“Raspisivanju tendera je prethodio veliki i ozbiljan rad i resornog Ministarstva i JP Kolubara. Čitava tenderska dokumentacija je jako obimna, to nije nimalo lak ni mali posao. Rok je bio veoma kratak, ali u dobroj koordinaciji i uz puno rada i truda uspeli smo da za mesec dana pripremimo dokumentaciju, podignemo tender, uđemo u proceduru koja će se završiti negde početkom jula meseca, kada se očekuje potpisivanje ugovora sa projektantom”, naglasio je Zoran Mitrović.

Nakon potpisivanja ugovora, sledi projektovanje, a zadatak JP Kolubara biće da sarađuje sa projektantom, dok će zadatak Ministarstva biti isključivo praćenje rokova, koji se nesmeju prekoračiti.

Valjevo

Zoran Mitrović, direktor JP Kolubara Valjevo (foto: valjevskaposla.info)

Izradom projektne dokumentacije ove tri partije biće kompletirana projektna dokumentacija čitavog sistema Stubo-Rovni, posle čega će JP Kolubara moći da konkuriše za novac kod Vlade Srbije, nadležnog ministarstva, Kancelarije za javna ulaganja i nekih evropskih investicionih fondova. Direktor Zoran Mitrović rekao je da su njegovom preduzeću data obećanja od republičke Vlade, od same potpredsednice Zorane Mihajlović i Kancelarije za javna ulaganja da bi u idućoj godini mogao biti obezbeđen deo sredstava za izvođenje radova na nekim od tri pomenute tenderske partije o kojima je govorio na konferenciji za medije.

 

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.