Flautom kroz vreme

U okviru projekta “Flautom kroz vreme”, podržanog od Grada Valjeva preko Javnog konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi za 2018. godinu, flautistkinja Mina Radić i pijanistkinja Olivera Pantelić predstavile su različite modele flauta kroz koncerte-predavanja za svu decu, a naročito za onu koja pohađaju osnovnu i srednju muzičku školu “Živorad Grbić” u Valjevu. Do sada su održana dva koncerta: jedan u Brankovini, 28. maja, u Osnovnoj školi “Prota Mateja Nenadović”, a drugi u Valjevu, 30. maja, u Modernoj Galeriji.

Flauta je instrument sa izuzetno dugom tradicijom. Model praflaute, predmeta sa oštro zasečenom ivicom preko koga se prelama sviračev dah, otkriven je u dalekoj Kini, iz vremena od pre 9.000 godina. Hiljade i hiljade različitih svirala preplavila su sve prostore planete Zemlje i ispunile svaku epohu od najdavnijih vremena do danas. Cilj ovog projekta i jeste predstavljanje tri vrste flaute, u ovom slučaju blok, moderne i pikolo flaute, kao instrumenata koji su na Zapadu veoma prisutni i zastupljeni u učenju i formiranju jednog flautiste.

 

“Valjevska muzička škola je bila, jeste i biće institucija koja je iznedrila vrsne flautiste. Ja sam doživela to bogatstvo da se školujem na Zapadu, isprobam i naučim razne modele flaute, stoga smatram da je lepo i poželjno tako nešto ponuditi i deci ovde. To je korisno i zabavno, i potpomaže dobijanje širine koju svaki umetnik treba da ima”, kaže Mina Radić, koja je ujedno i nosilac ovog projekta.

Sledi još jedan koncert, koji će se održati u sredu, 6. juna, u OŠ “Miloš Marković” u Donjim Leskovicama.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.