Reke će progledati

U toku je veliki posao uređenja rečnih korita Kolubare, Jablanice i Obnice. Reke će postati lepše i protočnije: neće biti bara i legla komaraca, valjda više neće biti zatrpavane ogromnim količinama krša i otpada. Zato prilježno pratimo taj veliki posao i ponovo pišemo o tome.

Valjevo

Foto: valjevo.rs

Trenutno stanje na terenu jeste da se na uređenju Kolubare od preduzeća Austroterm do mosta na obilaznici, stiglo na 100 metara od mosta. Kroz mesec dana stići će se i do samog mosta. Ovo je prvo i kompletno uređenje tog dela Kolubare u dužini od 1 200 metara. To znači da se popločava korito reke, tzv. minor korita, da se rade kosine koje se potom oblažu kamenom. Posle toga ide lakši posao na forlandu i velikom koritu, jer tada se ne mora skretati voda da bi se obavljali radovi. Radovi na uređenju ovog dela Kolubare počeli su početkom septembra prošle godine, a završetak se očekuje u julu ili avgustu ove godine.

Do završetka radova na tom delu Kolubare biće okončani imovinsko-pravni odnosi kako bi mogla da se nastavi Ulica Mirka Obradovića pored Mosta norveških interniraca do mosta na obilaznici. Stanovnici tog dela Valjeva dobiće ulično osvetljenje, kanalizaciju, povezanost sa centralnim gradskim ulicama. Jednom rečju priliku za pravu urbanizaciju. Sve nam to kaže Žarko Kovač, član Gradskog veća, koordinator projekta na uređenju rečnih korita.

Trenutno se izvode radovi i na trećem sektoru regulacije Kolubare. To je deo od parka na Pećini, iza teniskih igrališta, pa do mini akumulacije na Pećini. Tu je popločano dno, minor korita, dovežen je kamen za utvrde obala i majstori ga sada klešu. Dužina te deonice je 300 metara.

Drugi sektor podrazumeva rekonstrukciju oštećenih delova već uređenog korita od mosta kod Granda pa do Austroterma u dužini od dva i po kilometra. Korito i obale reke biće dovedeni u stanje kakvo je bilo i pre nego što su ih poplave oštetile.

Za ove radove bilo je namenjeno 4,2 miliona evra. Međutim sa izvođačem radova postignuta je cena od tri miliona evra.

Za ostatak novca trenutno se uređuje korito reke Jablanice u dužini od 1 200 metara, počev od mesta spajanja sa Obnicom. Radovi su počeli početkom februara, ali su zbog kiše i snega morali biti prekinuti nakon petnaestak dana.

Međutim, i za to vreme uradilo se puno toga: korito reke je pročišćeno, isečeno je drveće i šipražje, a radnici Erozije odvukli su ogromne količine raznog  krša i drugog komunalnog otpada. Sada se Jablanica može videti i može joj se prići. I može se na njoj nešto i raditi.

Jednog dana će nas neko naterati, sve nas u Srbiji, da ne bacamo sve što nam smeta u potoke i reke. Em što je ružno, em što se usled velikih padavina taj krš pokrene i zaglavi se uz neko drvo ili mostić i eto poplava njiva i puteva. Pri tome nas ne plave Drina ili Morava, već neznatne Pocibrave ili Krivošije. Što se Obnice tiče iz ova tri miliona evra biće urađeno prvih 300 metara, počev od sastava sa Jablanicom.

Potom će biti rađena druga deonica do mosta na ulasku u Kazneno popravni zavod. Izrada projektne dokumentacije je u završnoj fazi. Žarko Kovač kaže da je najrealnije da radovi na ovom delu počnu prvom polovinom naredne godine.

Za nastavak radova na Obnici postoji i  drugi projekat koji se radi pod patronatom Svetske banke. Radi se o 1,3 kilometra rečnog korita, od ulaza u KPZ pa do mosta za Paramentiće. Već je urađen elaborat eksproprijacije i obezbeđena sredstava za isplatu eksproprisanog zemljišta. Ali lokalna samouprava na redosled i vreme odluka Svetske banke ne može da utiče, pa se za sada ne zna kada bi ovi radovi mogli da počnu.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.