“Sat za našu planetu” – I ove godine upečatljiv program Društva istraživača

Društvo istraživača “Vladimir Mandić – Manda” u saradnji sa Gradom Valjevom i ove godine organizuje obeležavnje manifestacije “Sat za našu planetu”. Centralni događaj manifestacije, koja se nizom programa istraživača održava u subotu uveče, 24. marta, biće jednosatno gašenje svetla u delu centru grada.

Obeležavanje manifestacije “Sat za našu planetu” 2017. godine

U periodu od 20:30 do 21:30 časova biće ugašena svetla u pojasu oko Centra za kulturu, parka preko puta platoa ove ustanove, kao i kod Narodnog muzeja i Muselimovog konaka. Tada će mladi istraživači, na platou Centra za kulturu  izneti čaše sa svećama, koje će simbolično u okrilju noći formirati broj 60 i znak plus (+). 

Takođe, u toku ovog sata bez električne energije biće pušteni i svetleći lampioni, po ugledu na većinu svetskih gradova koji na takav način obeležavaju “Sat za našu planetu”.

Prošlogodišnje puštanje svetlećih lampiona

Obeležavanje manifestacije “Sat za našu planetu”, trajaće više od 60 minuta u subotu uveče, a počeće u 19 časova u prostorijama Društva istraživača “Vladimir Mandić – Manda” predavanjem o svetlosnom zagađenju. Učešće u originalno osmišljenom, vrlo upečatljivom, vizuelno interesantnom i obrazovnom programu imaće sve aktivne grupe valjevskih istraživača.

Informatička grupa ove godine prirediće zanimljivu postavku gde će kiseli krastavčići svetleti, a energija za svetlost proizvodiće se pomoću bicikla. Posetiocima će pomoću panoa i kratkog predavanja biti objašnjeno kako ova kompozicija funkcioniše.

Društvena grupa organizovaće “Istorijski kutak” koji podrazumeva mini kviz sa pitanjima iz oblasti snabdevanja električnom energijom grada i istorijata obeležavanja manifestacije “Sat za našu planetu”. Elektrifikaciju grada vizuelno će dočarati pano “Vremenska linija”.

Za pitanja iz oblasti astronomije, kao i postavku modela planeta biće zadužena Astronomska grupa, koja će posetiocima sa zadovoljstvom omogućiti da provire kroz teleskop. Ova grupa biće zadužena i za akustičnu svirku koja će trajati tokom celog sata.

Novosnovana Ekološka grupa Društva istraživača organizovaće prikupljanje električnog i elektronskog otpada, kako za članove društva tako i za građane. Na platou biće postavljene solarne lampe i puštani kratki filmovi u vezi sa zagađenjem i energetskom efikasnošću.

Deo programa Astronomske grupe u okviru obeležavanja “Sata za našu planetu” 2017. godine

Kao i prethodnih godina posetioci će moći da isprobaju gelender speleologa i okuse čajeve koje će pripremati članovi podmladka.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.